vintergrønt buksbom

Vintergrønne favoritter

Vintergrønne planter skaper liv og setter farge på hagen, også om vinteren. Lær mer om plantene som lever hele den kalde sesongen!

Liv i hagen med vintergrønne planter 

Det fine med vintergrønne planter er at mange av sortene skaper liv og setter farge på hagen, også om vinteren. Så lenge det ikke er tele i jorden kan man plante vintergrønt. Ellers er høsten en fin tid for planting.

Utvalget av vintergrønt

Vintergrønne planter er en stor gruppe med planter som enten har nåler eller blader som henger på hele året, også på vinteren. Du kjenner kanskje best til gran, furu og barlind, men andre vintergrønne kan være laurbærhegg, einer og mange andre planter. Noen kan brukes som hekk, andre som krypende bunndekke, og atter andre som store trær. De finnes i svært mange fargevarianter og vekstformer. Noen er gule, andre blå, men de fleste er grønne og lyser godt opp i bed eller krukker når andre planter har mistet bladene og går i vinterdvale. Kombiner gjerne arter med ulik høyde og farge, så får du en variert og frodig hage hele året!

vintergrønt einervintergrønt buksbom

Vintergrønne busker

Vintergrønne busker passer godt inn i grupper, men er også fine å plante enkeltvis for eksempel innimellom staudebedet. Da vil det se fint og velstelt ut, også når staudene forsvinner under jorden. Vintergrønne busker er godt egnet på nordsiden av huset, som oftest er der inngangspartiet ligger. Det gjør inngangspartiet innbydende og frodig hele året.

Slik gjødsler du vintergrønne planter

Når telen ha gått ut av bakken og gresset begynner å bli grønt på våren, er det tid for å gjødsle også vintergrønne planter. En spiseskje eller en liten neve med Hageland Helgjødsel på hver plante gir en best mulig start for alle typer vintergrønne planter. Dette kaller vi grunngjødsling, og når vi kommer til midten av juni, er det tid for påfyll av næring. Samme mengde som grunngjødsling, og enda en gang til i slutten av juli. Vi anbefaler ikke gjødsel senere, da plantene skal avmodnes før en lang vinter, slik at den ikke får frostskader.

vintergrønt

Vintergrønne planter på balkongen

For at plantene skal trives ute på balkongen over vinteren er det noen ting du trenger å tenke på. 

  • Riktig type krukke eller blomsterkasse Husk at plantene trenger nok plass. Med fukt i jorden vil den utvide seg, velg derfor en stor krukke eller blomsterkasse, og gjerne i et materiale som tåler at jorda utvider seg. Dersom du har flere planter i en kasse, husk å ha god avstand mellom dem.
  • God jord Sørg for at plantene på balkongen har næringsrik og grov jord, som gir røttene plass. Bruk en blanding av Hageland kugjødselkompost og Plantejord, Fyll på med kugjødselkompost hver vår. Bruk også litt Helgjødsel i de de første vårmånedene for å tilføre ekstra næring til de vintergrønne plantene.
  • Værforhold Prøv å unngå vind ved å sette plantene i le, slik at de ikke tørker ut. Unngå også stekende sol rett på plantene, velg et sted med vekselvis sol og skygge. Når solen begynner å varme i mars-april bør plantene dekkes med en strieduk for å unngå at de får sviskader og blir brune og stygge.

Vintergrønne planter i krukker

Mange vintergrønne planter kan trives fint i krukker eller potter gjennom vinteren. Det er en fordel å ha dem i le, inntil en husvegg for eksempel. Pakk dem gjerne inn i et klede eller sett potten på et underlag, så du unngår at røttene fryser. Når solen titter fram etter vinteren, gi plantene gradvis vann og sollys, for å vekke dem til liv. 

vintergrøntvintergrønt

Ofte stilte spørsmål om vintergrønne planter

Hvilke planter er vintergrønne? Det finnes mange vintergrønne planter, trær og busker. Noen av dem er Furu, Barlind, Buksbom, Tuja, Einer, Rhododendron, Kristtorn og Eføy.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.