Slik lykkes du med peoner
Alt om hva peoner trenger av jord, vann, næring og lys.
Ahhh, peoner, «blomstenes konge»… En av de desidert vakreste staudene du kan plante i hagen, spør du oss. Peoner tilfører ethvert blomsterbed det lille ekstra, uavhengig av hvilken stil du har i hagen. Men hvordan går du fram og hva bør du tenke på underveis?
Når bør du plante peoner?
Peoner har behov for en varm periode etterfulgt av en kald for å bryte frøhvilen. Det beste er å plante på senhøsten – august til september. Er det allerede vinter og kaldt i været, bør du heller vente til våren.
Hva med plassering i hagen?
Peoner liker å stå noen timer i sola i løpet av dagen, men trives også i halvskygge. Med en god plassering, varer blomstringen lenger og staudene kan bli svært vinterhardføre.
Hvordan plante peoner?
Staudene vil stå grunt, røttene skal bare like under jorda (3-5 centimeter holder). Trepeoner bør stå litt dypere. Peoner trives best i sandholdig jord, litt leireblandet jord eller kompostjord. God drenering er viktig, røttene bør ikke bli for våte. Du kan kalke samme året som du planter, men vent med å gjødsle til året etter. Deretter kan du tilsette kalk hver vår når frosten er ute av bakken.
Hvor ofte bør du vanne?
Ikke vann for ofte, da blir ikke rotsystemet skikkelig utviklet.
Skal peoner beskjæres?
Tidlig vår eller sensommer kan du klippe bort visne stilker og gjøre plass til nye skudd som titter fram på våren.
Bør du gjøre noe med plantene før vinteren?
Det kan være lurt å beskytte røttene med et lag dekkbark, tørt løv eller granbar. Peoner står grunt i jorda og et beskyttelseslag hjelper dem å tåle kulden bedre.
Når blomstrer peoner?
Peoner som blomster er et vakkert syn, men blomstringstiden er til gjengjeld ganske kort. De enkle variantene, som klosterpeon, blomstrer i mai og juni, mens silkepeoner blomstrer i juni og juli.
Hva hvis de ikke blomstrer?
Pass på å gi plantene god og næringsrik jord, følg stelletipsene og vær tålmodig. Det kan ta lang tid før en pion blomst blomstrer godt. Manglende blomstring kan også være et tegn på at du har plantet dem for dypt i jorda.
Hvorfor er peoner så populært?
Peoner har vært dyrket i Europa siden middelalderen og et fast innslag i norske hager siden 1600-tallet. De praktfulle blomstene gir en umiddelbar sommerfølelse, og ved å plante dem på et solrikt sted blir de bare mer praktfulle for hvert år som går. Du kan velge mellom lave eller høye sorter, fargesterke eller duse – utvalget er stort!
Hvor mange sorter finnes det?
Peon- eller pionslekten består av 35 ulike arter av busker og flerårige urter. Mange av arten dyrkes som stauder; de vanligste er:
• Bondepeon, en meter høy hageplante med lange tradisjoner i Norge.
• Silkepeon, har rødfargede blader og hvite eller lyserøde blomster.
• Trådpeon, med blader som er delt i smale fliker (derav navnet).
• Trepeon, som er en liten busk med store, praktfulle blomster.
• Hagepeon, en hybrid med mange storblomstrende sorter. Finnes med både enkle og fylte blomster.