Høstlyng i rosa, lilla og grønt
På tide å fylle krukker og potter med herlig høstlyng. Her er våre beste tips til hvordan du pynter med lyng.
Fargeglad høstlyng, frilandskrysantemum og asters er noe av det beste med denne årstiden, synes vi. Med vårt store utvalg av lyng er det ingen grunn til å la uterommet gå i dvale riktig ennå. Høstlyngen er både budsjettvennlig, dekorativ og hardfør.
Den trives over hele Norge og med riktig stell får du glede av den helt fram til frosten kommer. Les videre for å få med deg våre beste tips til hvordan du setter farge på uteplassen.
3 typer høstplanter vi elsker
Tiden er inne for å fylle krukker og potter med frilandskrysantemum, asters og erica og calluna (røsslyng).
Røsslyng (calluna vulgaris) finnes i fantastiske nyanser av rosa og lilla, hvitt og grønt. Den blomstrer litt tidligere på høsten enn erica – og blomstene sitter på helt til våren kommer.
Frilandskrysantemum (frilandskryss) kommer i utallige farger og varianter. Små og store blomster, fylte og enkle. Den blomstrer i mange uker og det eneste du trenger å gjøre er å knipe av visne blomster underveis. Plasserer du den på et kjølig sted, sprer den langvarig glede.
Høstasters (asters) gir oss noe vakkert å se på i hagen når mange andre stauder har begynt å gulne. Noen av artene har vært dyrket i Norge i flere hundre år, og passer like godt inn i en nostalgisk hage som i krukker og potter. I hagen har asters lett for å spre seg. Følg med så den ikke fletter seg inn i naboplanetene. Høstasters brukes ofte i sammenplantinger på grunn av den lange blomstringstiden. Planten trives i lett, næringsrik og varm jord.
LES OGSÅ: Høstblomstrende stauder
Stell av høstlyng
Høstyng og andre høstblomstrende planter bør plantes så tidlig som mulig, slik at de får tid til å venne seg til kjøligere utetemperaturer. Frilandskrysantemum, pyntekål og asters er flotte høstplanter som tåler å stå ute selv om det blir kjøligere. Bare pass på at lyngen holder seg jevnt fuktig og at røttene ikke står i vann i krukkene. Plasserer du dem litt lunt, trives de både i sol og skygge. I og med at de ikke skal vokse seg større på denne tiden av året, trenger du ikke å gi dem gjødsel.
Hvordan plante lyng i krukker?
Velg en stor krukke. Den må ha nok plass til både dreningskuler og jord i tillegg til planten. Dersom krukken skal stå ute hele året, er det en fordel at den er frostsikker. I tillegg bør det være hull i bunnen som sørger for god drenering. Rengjør krukken før du begynner. Legg dreneringskuler i et lag på 5 – 10 centimeter og fyll deretter på med jord. Det er viktig at plantens rotklump blir godt dekket. Trykk jorden sammen rundt rotklumpen, men pass på at det ikke blir for hardt. Røttene trenger rikelig med oksygen. Det er viktig å vanne godt før temperaturen går mot null. Ikke la plantene tørke ut. Stikk fingeren i jorden før du skal vanne så du ikke overdriver.
LES OGSÅ: Hvordan plante i krukker om høsten
Plant busker og trær
Har du en egnet uteplass og overskudd til flere hagejobber, er september en fin måned for å plante busker og trær. Da er temperaturen lavere enn om sommeren og fuktigheten i jorden er høy. I tillegg har plantene lettere for å danne røtter fordi de ikke mister så mye vann og heller ikke skal vokse og lage blomsterknopper. Det som er viktig å tenke på når du planter om høsten, er at du ikke bør gi nitrogenrik gjødsel. Da vil plantene lures til å tro at de skal vokse i stedet for å forberede seg på vinteren. En tommelfingerregel er at september er siste måned for å bruke gjødsel i hagen.
LES OGSÅ: Plant busker og trær om høsten
Ta gjerne turen innom ditt nærmeste Hageland for å se utvalget av flotte høstplanter, høstlyng, busker og trær. Kanskje får du mer inspirasjon til hvordan du kan forlenge hagelivet utover høsten.