Plant busker og trær nå
Høsten er tiden for mange av de beste hageopplevelsene. Det er fremdeles mange uker igjen før kulda setter inn og både roser, stauder og busker trives godt når sommersolen ikke er fullt så stekende. Høsten er også en fin tid for å planlegge neste sesong, samt plante og eller flytte busker og trær.
Mange fordeler
Om høsten, før frosten kommer, er det fint å plante både busker og trær. Fordelen med å plante om høsten er at det er god fuktighet i jorden og at en slipper å få en tørkeperiode kombinert med sterk sol rett etter planting. Men selv om høsten normalt sett er nedbørrik, er det viktig passe på å vanne godt etter planting spesielt hvis jorden og jordklumpen er tørr.
Dessuten er jorden varm et godt stykke utover høsten, og dette er viktig for rotveksten til planten. Plantene vil da rote seg godt før frosten kommer og dermed vinner veksttid om våren.
En annen fordel ved å plante om høsten er at plantene kommer i raskt i gang om våren. Det er også fint å bruke høsten til å planlegge neste års sesong. Lag et riss av hagen i riktige proporsjoner. Med utgangspunkt i dette risset kan du lage ideskisser for beplantning, oversikter over klimasonene i hagen, jordsmonn, og så videre. Noter deg hva du er fornøyd med og hva du kanskje har lyst til å endre til neste sesong.
Gode råd for planting om høsten
Ved å plante om høsten, vinner du veksttid om våren! Du kan plante på samme måte som om våren, men ta hensyn til den kommende vinteren.
- Det er lurt å dekke godt oppover plantestammen med kugjødselkompost, dekkbark eller flis. Dekkingen er med på å beskytte planteroten mot frost og uttørking.
- Planter du om høsten, må du passe på å vanne ekstra godt. Vann er en forutsetning for god overvintring spesielt for vintergrønne vekster. I de tilfeller det er mildt og ikke snødekke er det lurt å vanne vintergrønne vekster om vinteren også. Hele vinteren skjer en uttørking fra plantene, og ved svingende temperaturer uten nedbør, vil det være nødvendig å vanne.
- Om høsten er det viktig å ikke gjødsel med nitrogenholdig gjødsel fordi plantene må få tid på seg til å avmodnes før vinteren setter inn. For mye nitrogen gjør at årsskuddene forblir myke og at veksten ikke stopper opp. Planten blir da veldig sårbare mot frost.
Busker og trær som har mye sevje og «blør kraftig» og som er sensitive mot beskjæring om våren kan beskjære om høsten. Dette gjelder f.eks viftelønn, agnbøk, bjørk, magnolia, sur- og søtkirsebær.
TIPS: Skal du dekke planter som roser, sommerfuglbusk, klematis og andre ømfintlige planter bør du holde deg unna ren torv eller torvstrø. Torv holder lett på fuktigheten og kan fryse til en isklump som holder på fuktigheten. Dette kan skape grobunn for sopp og muggspore gjennom vinteren. Tørt og luftig dekke som flis, dekkbark og kugjødselkompost er best.
Planlegg for en fargerik høst
Høsten trenger ikke nødvendigvis være grå og trist, det finnes mange planter som virkelig setter farge på høsten. Både plantens frukter og blader kan være med å gjøre den ellers så triste høsten fargerik og spennende
Her får du tips til planter med god høstfarge:
Hjertetre (Cercidiphyllum japonicum) er et flerstammet småtre med hjerteformede blad som viser et vakkert fargespill om høsten i rødt, gyllent gult og rosa-fiolett. Hjertetreet utsondrer også en duft om høsten som kan minne om nystekte kaker. Treet passer for middels store hager.
Sargenteple (Malus toringo var. Sargentii) blir dekket av hvite blomster i mai. Fruktene er ildrøde og meget dekorative. Hver frukt er bare 5-8 mm stor, men de sitter i knipper på fem til ti frukter og synes derfor godt i hagen fra tidlig høst til bladene faller. Bladene får en lysende gul høstfarge. Trives godt på kalkholdig jord, passer som levegg, og som både klipt og fri hekk.
Hvitrogn (Sorbus koehneana) får store hvite frukter tidlig om høsten som blir en flott kontrast mot de sterkt røde fargene bladene får utover høsten. Blomster og frukter kommer på sidegreiner som henger ned fra de opprette hovedskuddene. Plant gjerne 4-5 sammen i gruppe, eller bruk denne flotte planten som en frittvoksende hekk.
Svartsurbær (Aronia melanocarpa) har en grasiøs vekst og skinnende høstfarger i mange nyanser fra grønt til oransjerødt. Planten får mange svarte bær som gir et flott fargespill i kombinasjon med de vakre høstfargene. Planten egner seg godt til fri-hekk, i gruppeplanting eller som frittstående plante. Busken har en opprett vekst på omkring 1-1,3 m. Trives best i sol til halvskygge i vanlig hagejord.
Sibirlønn (Acer tataricum ssp. Ginnala) har blader som blir sprakende røde om høsten og fargerike frøstander. Busken kan bli 3-4 meter høy med en bred, men grasiøs vekst. Busken trives best i lett jord og med mye sol.
Vintergrønne planter trenger mer tid
Vær litt på vakt mot å plante vintergrønne planter altfor sent på høsten. Grunnen til dette er at de vintergrønne vekstene har blader eller nåler hele året. Det fortsetter å fordampe fra nålene også om vinteren, det er viktig at de ikke tørker opp. Vann veldig godt ved planting og sørg for at de vintergrønne plantene får nok tid til å rote seg før frosten kommer. Har de ikke rotet seg godt, får de ikke trukket vann nok og kan tørke ut i løpet av vinteren. Du har litt bedre tid på andre vekster, de er løvfellende og kan plantes helt til frosten kommer.