Pasjon for roser
Roser har en fortryllende duft – og en spennende historie. Kanskje det er derfor de eldste rosesortene har en egen plass i hjertet til pasjonerte roseentusiaster.
I flere tusen år har det funnes en viltvoksende rose, i et belte mellom midt-Frankrike til nordøst Kaukasus. Navnet Rosa Gallica fikk den av den svenske botanikeren Carl von Linne, omkring år 1753. Rosen er en buskrose som kan bli opp til 150 cm høy. Den franske rosen blomstrer i juni og juli med rosa til røde blomster.
Rosa Gallica sies å være benyttet i foredlingen av over 2000 rosesorter. Den blir også blitt kalt apotekerrose, fordi munkene i middelalderen dyrket rosen i klosterhagen for å lage helbredende rosevann av den. De knuste rosebladene ble brukt som middel mot oppkast og blodtap.
Ingen annen blomst har et bredere utvalg av størrelse, farge, form og blomsterfasong enn rosen. Den blomstrer fra tidlig vår til sen høst, og lever med rette opp til betegnelsen blomstenes dronning.
Historiske dronninger
Hageroser i nyanser av hvit, rosa, rød og burgunder fortryller med sin deilige duft og nydelige blomstring. Roser klassifiseres i tre hovedgrupper som gjenspeiler den botaniske og evolusjonære utviklingen av blomsten: villroser, historiske roser og moderne roser.
Stell og beskjæring av roser
Roser krever ikke så mye stell og gjødsel. De trives best i godt drenert porøs hagejord, og bør få minst 6 timer sol om dagen.
Engangsblomstrende roser klarer seg med 35-40 cm dyp jord. Podestedet (du ser en kul på stammen der rosen er podet på en grunnstamme) må være mellom 7-10 cm under jorden. Fyll plantehullet nesten helt med vann, la det sige ned. Plant roseplanten og fyll halv veis opp med jord. Vann igjen og la det sige ned. Tråkk så godt rundt den, slik at røttene får god kontakt med jorden. Fyll på resten av jorden.
Eldre rosesorter som kun blomstrer intenst en kort tid om sommeren, bør ikke beskjæres om våren, men etter blomstring, ca. hvert tredje år. De beskjæres som blomstrede busker da de danner blomsterknoppene sommeren før. Dersom de ikke blomstrer, og kun har noen blader på greinene, kan du klippe dem ned til ca. 10 cm over bakken. La kun 5 av de yngste grenene stikke opp og klipp de andre grenene helt ned. Blomstringen kommer ikke før til neste år. Ved en så kraftig beskjæring vil det komme mange nye skudd opp og da trengs det en tynning.
Om du lurer på hvordan du nyter roseduften fullt ut, kommer oppskriften på rosesnusing her: Ta tak i hele rosen. Tøm lungene for luft. Dytt nesen helt nedi blomsten og fyll lungene med duften. Dra sakte inn.
Fakta: Historiske roser er fordelt på følgende grupper: fransk rose, centifolierose, damaskrose, remonterende damaskrose, hvit rose, bengalrose, mosrose, moskusrose, frankfurterrose, portlandrose, noisetterose, ekte terose, bourbonrose og remontantrose.
Lag ditt eget rosesukker
En stor slump sukker
En stor slump roseblader
Ha det i en blender sammen med litt vann
Kjør i blenderen og spre utover på et fat
La det tørke lenge. Voila! Rosesukker.