Dyrk egne solbær – helse i hvert bær!

Solbær er omtrent det sunneste du kan spise. De mørkeblå, neste svarte bærene inneholder store mengder C-vitaminer. Det er faktisk nesten dobbelt så mye C-vitaminer i solbær som i appelsin. Snakk om helse i hvert bær!

Når og hvor bør man plante solbærbusker?

Solbær kan plantes både om om våren eller høsten. Mange bærbusker og frukttrær trenger andre sorter for å bli bestøvet og gi bær, men solbærplanter er selvbestøvende og trenger ingen bestøvnings-sort. Plant solbærbusken på en solrik plass. Jorden bør være næringsrik, luftig og ha en god evne til å holde på fukt (ikke veldig sandholdig eller hard leire)

Tips! Har du veldig leirholdig eller sandholdig jord kan du forbedre denne ved å blande inn kugjødselkompost og andre organiske materialer, for eksempel rester fra avlinger, bokashi, gressklipp etc.

Slik går du frem når du skal plante solbærbusker

 • Grav et stort hull, ca dobbelt så stort som potten busken kom i.
 • Fyll på med god plantejord blandet ut med Hageland Kugjødselkompost.
 • Plasser busken i samme jordhøyde som potten den kom i.
 • Vann rikelig
 • Det er ekstra viktig å passe på at busken ikke tørker ut første sesong.

Tips! Dekk gjerne bakken rundt buskene med f.eks dekkbark, for å beholde fuktigheten i jorden. Dette hjelper også mot ugress som ellers kan konkurrere om ressursene i jorden.

Hvordan beskjærer man solbærbusker?

 • Solbærbusker bør beskjæres hvert eller annethvert år etter bladfall for å opprettholde sunn vekst og øke bærproduksjonen.
 • Bærene trives best på nye, sterke grener, men eldre grener kan også gi bær.
 • Døde, syke og svake grener skal kuttes helt nede ved bakken, samt grener som ligger på bakken.
 • Ved behov for fornyelse av en gammel solbærbusk, fjern en tredjedel av eldre stammer hvert tredje år.

Tips! Når du klipper solbærbusken, gni litt på de avkuttede greinene, og kjenn duften av deilige solbær! Ta med noen av de avklipte greinene inn på kjøkkenbordet og nyt duften av kommende vår!

Hvilken solbærsort er best?

Det er mange gode sorter på markedet som både gir bedre avlinger og er mer bestandige mot sykdom.

Hedda

Hedda får store og søte solbær. Busken er riktbærende, og har en opprett og fin vekst, ca 1,5 meter høy. Sorten er sterk mot meldugg som kan være en utfordring i solbær. Bærene er modne i slutten av juli.

Kristin

Dette er en ny norsk sort som gir store og søte solbær. Veksten er opprett, og den er spesielt sterk mot melduggangrep. Modne bær i slutten av juli.

Narve Viking

Denne sorten har kraftig og opprett vekst, og gir store og velsmakende solbær som er modne i slutten av juli. Dette er sorten med den fineste saftfargen, og det høyeste C-vitamininnholdet!

Titania

Disse solbærenen blir store og søte bær som modner sist i juli. C-vitamin innholdet er høyt. Planten er riktbærende og har en fin og opprett vekst.

Populære spørsmål om solbær

 • Hvor trives solbær best?

-Solbær trives aller best i moldholdig, næringsrik, fuktig jord i halvskygge.

 • Når skal man beskjære solbær

-Solbærbusken skal beskjæres etter bladfall, beste tiden er februar og mars hvor bærbusken er i hvilemodus.

 • Hvordan gjødsles en solbærbusk?

-Forbedre jorden med kugjødselkompost hvert år, og kompletter gjerne med hagegjødsel gjennom våren og sommeren.

 • Når skal man plukke solbær?

-Solbærene modnes fra juli-august.

 • Hva kan man bruke solbær til?

-Solbær kan spises som de er, til is eller brukes i pai eller andre kaker . Solbær kan også brukes til syltetøy, saft og gelé.

 • Er solbær sundt?

-Solbær er rike på vitamin C for immunsystemet, øker jernopptaket, inneholder vitamin E, kalium og bidrar til god fordøyelse med høyt kostfiberinnhold.

Les mer om bærbusker her!

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.