Jordbærplante

Hvordan lykkes med jordbærplanter?

Nyplukkede jordbær smaker himmelsk, og gir en deilig følelse av norsk sommer! Følg rådene under, så vil du lykkes med jordbærplantene dine år etter år!

Hvordan planter man jordbær?

De fleste jordbærsorter trives på en solrik plass. Før du planter jordbærene, er det lurt å forberede jorden ved å fjerne ugress, og blande inn kugjødselkompost. Komposten gjør jorden lett, luftig og proppet med naturlig næring, noe som jordbærplantene dine vil sette stor pris på!

Skal du plante jordbærene i pallekarm eller bed, kan det være lurt å legge et lag med halm, treull eller fiberduk under plantene. Da unngår du at bærene kommer i direkte kontakt med jorden. Det vil du nemlig helst unngå!

Plant jordbærplantene med 30-40 cm avstand, og 60 cm mellom radene. Plantedybden skal være den samme som potten den kom fra.

Hvordan steller man jordbærplantene?

På våren kan du fjerne døde plantedeler, og gi plantene en omgang med gjødsel. I tørkeperioder bør planten vannes jevnlig, men vann varsomt i tiden frem til den første blomstringen er over. Da unngår du at planten setter masse blader på bekostning av blomster og bær. I løpet av sommeren fjerner du utløpere/stiklinger så snart de dukker frem.

Jordbærplante

Hvordan ta stiklinger fra jordbærplanten?

Hvert 3-4 år bør du fornye jordbærplantene. Når plantene blir eldre, gir de mindre bær og er mer utsatt for sykdom. Vil du bli selvforsynt med nye jordbærplanter, kan du gjøre dette ved å ta vare på de første jordbærstiklingene planten setter (de nærmest morplantene). Plant siklingene i en potte, gi dem tid til å slå rot, og plant de deretter et annet sted i hagen. Året etter vil du ha nye jordbærplanter som vil gi masse deilige bær! Har du mulighet, er det aller best om du anlegger jordbærbedet et annet sted, slik at du driver vekselbruk i kjøkkenhagen din.

Kan man dyrke jordbærplanter i krukker og potter?

Har du liten plass er det fult mulig å dyrke jordbærplanter i krukker, vekstkasser eller ampler på balkongen. Fyll opp krukken med lecakuler i bunnen av krukken, legg fiberduk over lekakulene og fyll opp med jord blandet med kugjødselkompost. Husk at jordbærplantene trenger samme avstand som når du planter i bed, ca. 30 cm avstand.

Hvordan steller man jordbærplanten om vinteren?

På høsten klippes jordbærplanten ned til 5 cm. Vær varsom med vanningen, litt tørke er bare positivt for overvintringen. Før frosten setter inn, er det lurt å isolere med granbar eller annet isolerende materiale.

Populære jordbærsorter:

  • Korona
  • Polka
  • Senga Sengana
  • Zephyr
  • Bounty
  • Saga
  • Florence
Jordbærplante i ampel

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.