Druesorter for norsk klima!

Inntil for få år siden var det kun mulig å få modne druer i veksthus eller lignende før frosten kom. De siste årene har vi imidlertid fått sorter som er utviklet i Baltikum, og som tåler godt de norske vintrene, også i innlandet der temperaturen kan gå under -30 grader.

Slik dyrker du druer

  • Velg riktig sort – Supaga og Zilga er gode sorter for norsk klima
  • Plant drueplanten et lunt og solrikt sted, for eksempel mot en sydvendt eller vestvendt mur, eller i drivhus.
  • Drueplantene trenger en lang og varm sesong. Plant drueplanten om våren, slik at den får tid til å etablere seg.
  • Drueplanten kan også plantes i en stor og dyp potte, la den gjerne gro seg til i drivhuset om du har det, og flytt den ut når det har blitt varmt nok.
  • Drueplantene vil ha dyp, veldrenert, moldrik jord. Noen sorter liker mer kalkrik jord. Jord som er velegnet er rhododendronjord.
  • Under etableringsfasen er det viktig med jevn vanning, etter det vil drueplanten klare seg selv. Den har dype røtter og finner vann selv.
  • Gjødsles sparsomt med for eksempel rhododendrongjødsel.
  • Vinstokker er frodige planter med kraftig vekst, og må holdes nede ved hjelp av beskjæring. Det sikrer også en god druehøst.

Slik beskjærer du drueplanter (vinstokker):

  • Den nyplantede vinstokken beskjæres tilbake den første vinteren, slik at det er 3 bladknopper igjen på hovedstokken.
  • Neste november/desember beskjæres nye, lange skudd tilbake, slik at de har en lengde på ca 75 cm. Dette gjentar du de påfølgende årene, også da sent på høsten inntil vinstokken har ønsket omfang.

Sommerbeskjæring:

I løpet av sommeren setter drueplanten (vinranken) mange nye skudd, og de skal systematisk skjæres tilbake for å sikre lys og luft til fruktene. Skudd som har satt frukt beskjæres til 2 blader etter klasen. Hvert skudd skal bare sette en klase. Skudd som ikke setter skudd fjernes helt ved basis.

Druesorter som passer i Norge:

Det beste med disse sortene, er at de gir modne bær i slutten av august og starten på september. Sortene er både grønne og blå, og tenk noe så deilig å plukke store klaser med modne, søte og store druer på ettersommeren! Da kan man drømme seg vekk og tenke på sydligere strøk selv om man holder til her i det kalde nord.

I all hovedsak er det tre sorter som er i salg, og som vi i Hageland kan anbefale deg.

Zilga

Denne sorten er blå og druene er middels store og på middels store klaser. God og søt smak, som nok kan minne litt om blåbær. Denne sorten er utmerket for kalde innlandsstrøk, spesielt om den kan dyrkes mot en vegg. Den er svært kraftigvoksende og produktiv latvisk sort som er herdig ned mot -25 til -35 grader.

Supaga

Denne planten får gulgrønne store druer på middels store klaser. Den er relativt tidlig, og sorten er produktiv og druene har en svært god, fruktig og søt smak. Vinterherdig ned mot -25 grader.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.