Planting og stell av pæretre

Enten du er en nybegynner eller en erfaren hageentusiast, her kommer tips og råd for å dyrke sunne og fruktbare pæretrær. Fra jordforberedelse til valg av riktig sort!

Søte pærer

Et pæretre i hagen vil gi deg gode og velsmakende frukter på ettersommer/høst. Det har vakker blomstring i mai, og får fine høstfarger. Med årene blir de fine klatretrær for barn. Hvis du har en vegg, er det mange av pæresortene som kan egne seg godt til espalier.

I Hageland har vi valgt ut de beste sortene for norske forhold, og om du lurer på hva som passer best hjemme hos deg, kan vi gi deg råd om hvilket tre du bør ha. Da tenker vi på jordsmonn, hardførhet og om hvordan treet best blir bestøvet fra pollen fra andre pæretrær. Les med om herdighetssoner her.

Hvordan plante, vanne og gjødsle pæretreet.

 • Grav et romslig hull på minst én kubikkmeter.
 • Sørg for at jorden rundt er løs og luftig, slik at røttene får god plass til å spre seg utover.
 • Legg et lag med dreneringskuler før du fyller på næringsrik, moldrik jord, bruk gjerne Hageland Plantejord blandet med Hageland Kugjødselkompost. 
 • Juster høyden slik at det er plantet i samme dybde som potten det stod i da du kjøpte det.
 • Tråkk jorden forsiktig til, fyll på med mer løs jord og vann rikelig.
 • Bruk støtter for å støtte pæretreet de første årene. Vær forsiktig med å slå støttene ned i jorden for å unngå skade på rotsystemet.
 • Vann pæretreet jevnlig, men pass på å kun holde jorden fuktig, ikke våt.
 • Gjødsle forsiktig i starten, og vent et par år før du går over til rikelig gjødsling. Bruk helgjødsel eller hagegjødsel for å gi pæretreet den næringen det trenger for en sunn vekst.

Hvilken pæresort passer for deg?

Anna

Pære Anna er et tidligbærende pæretre, det vil si at du får relativt raskt frukt på det de neste årene etter planting. Pærene er grønne, ganske store, velsmakende og middels saftige. De er modne siste halvdel av september. Treet bør plantes på et lunt sted, og vil ha godt drenert hagejord. Passer fint som veggtre.

Ingeborg

Pæresorten 'Ingeborg' blir et middels stort pæretre som bærer moden frukt i slutten av september/tidlig i oktober. Sorten gir grønngule, middels store og saftige pærer med svært god smak. Pollensorter er 'Broket Juli' og 'Herrepære'. Sterk mot sykdommer.

Herrepære

Pære 'Herrepære' er modne fra midten av oktober, og frukten er saftig, krydret og søt. Skallet har en flott gylden grønn farge. Treet er kraftigvoksende med litt overhengende greiner.

Familietre

Pære Familietre er podet med 2 ulike sorter som bestøver hverandre, og som gir ulike pærer for hver podet sort. Her har du pærer fra september-november på samme tre!

Pæresorten 'Anna' kommer raskt med frukt etter planting og er motstandsdyktig mot sykdom.

Hvordan beskjærer man et pæretre?

 • På et pæretre bør beskjæringen foregå i perioden når treet er i dypest hvile. Det vil si fra januar til mars.
 • Lettere beskjæringer kan tas i sommermånedene og frem til frukten er moden. De første årene etter planting behøver du ikke å beskjære så mye.
 • Det viktigste med beskjæringen, er at det skal komme lys og luft inn i treet, slik at bladverk og frukt får tørke opp etter regnvær, og at sollys kommer frem til fruktene.
 • Da vil det bli mindre soppangrep, og fruktene vil være søtere på smak.
 • Klipp derfor vekk greiner som vender innover i treet, greiner som krysser hverandre, og greiner som har dårlig vinkel mot hovedstammen.
 • Greiner som stikker 90 grader ut fra stammen er sterke, og står seg godt mot snøbrekk og klatring. Det er også viktig å se litt på høyden og bredden på treet. Form det slik at det passer i din hage og til ditt bruk!

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.