
Planting og stell av pæretre
Enten du er en nybegynner eller en erfaren hageentusiast, her kommer tips og råd for å dyrke sunne og fruktbare pæretrær. Fra jordforberedelse til valg av riktig sort!
Ønsker du mange store og søte frukt, bør frukttrærne få litt ekstra oppmerksomhet med beskjæring Vi viser deg hvordan du beskjærer frukttrær.
Beskjæring av frukttrær er noe mange hageeiere gruer seg til å gå løs på, og derfor blir det utsatt for lenge. Det fører gjerne til at trærne blir så store og uregjerlige at det blir et for stort prosjekt. Men er du klar over hvordan du skal gjøre det er ikke jobben vanskelig, og du kan begynne å glede deg til selvdyrkede epler i eplekaken!
Vi deler frukttrær i to typer; steinfrukt som er plomme, kirsebær og moreller, og kjernefrukt som er eple og pære. Steinfrukt kan beskjæres både etter at frukten er høstet, og tidlig vår, mens eple- og pæretrær bør beskjæres kun tidlig vår.
Det er viktig at du venter med beskjæringsjobben til temperaturen ligger rundt 0 grader. Det skal helst ikke være minusgrader i luften de nærmeste dagene etter beskjæring. Blir det veldig kaldt, er det fare for frostsprengning i trevevet. Derfor anbefales det å gjøre jobben før løvsprett, men etter at den verste kulden gir seg.
En god tommelfingerregel er å gjøre det når du kan jobbe ute uten hansker. Mars er derfor en utmerket tid for beskjæring.
Det er flere grunner til at frukttrær bør beskjæres, men først og fremst er det for å stimulere utvikling av frukt. Det er også viktig å bevare plantens naturlige form.
En vanlig feil mange gjør er å glemme at dette ikke er en metode for å gjøre planten mindre enn den er. Syns du at treet ditt er for stort? Da må du heller sage det ned og plante et treslag som blir mindre. Du kan nemlig ikke tvinge et tre som naturlig vil bli ti meter høyt til å bare bli tre meter.
Frukttrær er ofte utsatt for sykdommer, men med en skarp saks får du et jevnt kutt som kan forhindre at de trenger inn i treet.
Det finnes mange teorier om beskjæring, og ingen beskjærer et tre likt.
Uansett hvilken metode du har er det viktig at målene blir nådd:
Men husk at det er litt ulike råd for beskjæring av steinfrukt og kjernefrukt.
Før du går løs på beskjæringsjobben er det viktig å ha riktig utstyr. Du kommer langt med en god beskjæringssaks og en greinsag – gjerne med lange armer. Frukttrær er ofte utsatt for sykdommer, men med en skarp saks, og aller helst motskjærs, slik at får du et jevnt kutt som kan forhindre at sykdommer trenger inn i treet.
Det kan også være kjekt å ha en stige eller gardintrapp som er stødig når du skal beskjære høye frukttrær. Jobben blir mye enklere med gode redskaper, og derfor er det greit å ha gjort rent og slipt opp før du starter beskjæringen.
Lykke til med beskjæringen!
Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.