Planting av frukttrær

Med egne frukttrær kan du høste frukt og nyte deilig frukt fra egen hage. Her får du tips til hvordan du planter og steller frukttrær.

Frukttrær

Deilige plommer, kirsebær, epler og pærer. Tenk så deilig å gå ut i hagen på ettersommeren og forsyne seg av frukter som bugner fra egne frukttrær! Og det er enklere enn du tror. Men vi skal gi deg noen ekstra gode råd når det gjelder planting og beskjæring, slik at du får frisk og god frukt på sunne og friske frukttrær!

Utstyrsliste

Slik planter du frukttrær

  • Frukttrær i potter eller klump kan plantes fra tidlig vår, hele sommeren, og til langt på høst. 
  • Rotklumpen må vannes skikkelig før planting og kan settes i en bøtte med vann i 10 min.
  • Lag et stort og dypt plantehull og løsne jorden i bunnen av hullet godt. Bland inn kompostert kugjødsel som gir planterøttene luft og jorda mulighet til å holde på fuktighet og næring.
  • Frukttrær plantes med podestedet ca. 5 cm over jorden. Til slutt tråkker du jorden lett til rundt plantehullet. Etter du har plantet, gjennom-vanner du skikkelig godt. I den første vekstsesongen må plantene vannes jevnlig. 
  • Frukttrær tilføres 1 ss helgjødsel når de er kommet godt i gang med veksten, og hver vår fremover.
  • Plasser 2-3 staur rundt treet og søtt opp med bånd.

Frukttrær i potte

Det går fint an å ha frukttrær som epler, pærer, plommer og andre typer frukttrær i potter utendørs, det du trenger for å få det til er store nok potter eller krukker. De vil ikke være like levedyktige og varige som trær plantet i hagen, men det går fint an å ha glede av dem i flere år. Velg krukker med minst 50 l, så de får best mulig vekstvilkår!

Tips til planting av frukttre i potte:

  • Når du planter, fyll på med lecakuler i bunnen og legg en filtduk over før du fyller med god, næringsrik jord og setter treet i potten.
  • Velg et område der trærne får mye sol hele dagen. 
  • Unngå direkte vind, sett trærne et lunt sted der vinden ikke treffer dem direkte.

Frukttrær som tåler skygge

De fleste frukttrær trives best med mye sollys, men det er også noen som trives i skyggen. Kirsebær-, eple-, og plommetrær er eksempler på frukttrær som tåler delvis skygge og likevel kan blomstre og trives.

Kirsebær

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.