syrinhortensia

Syrinhortensia – høstens høydepunkt

Syrinhortensia er en vakker og lettstelt plante som tilfører farge og stemning til høsthagen. Her får du tips til stell av høstfavoritten.

Utstyrsliste

  • Plantejord
  • Kugjødselkompost
  • Helgjødsel
syrinhortensia fra Hagelandsyrinhortensia fra Hageland

Slik steller du syrinhortensia

  • Synes du hagen er et litt stusselig syn på slutten av sommeren, når staudene er avblomstret og sommerblomstene visnet? Da er syrinhortensia (hydrangea paniculata) noe for deg. Den vakre, treaktige busken er hakket mer hardfør enn vanlig hagehortensia. En perfekt prydbusk som gjør seg godt alene eller sammen med andre busker og stauder.
  • Syrinhortensia har lite med syriner å gjøre, men har fått navnet fordi de vakre blomsterklasene minner om syriner i formen. Den blomstrer med 15-30 centimeter lange, kjegleformede blomster på sensommeren og utover høsten. Blomstringen er et fantastisk syn; fargen skifter gjerne gradvis over en periode.

Beskjæring av syrinhortensia

Syrinhortensia er relativt enkel å få til og tilfører hagen flotte farger langt utover høsten. Dessuten krever den lite, blomstrer rikt og takler den norske vinteren med stil. Hos ditt nærmeste Hageland finner du forskjellige sorter av skjønnheten, deriblant Grandiflora, som bærer store hvite og rosa blomster fra juli til september. Limelight er en annen populær variant; en kraftig busk som blomstrer med store, hvitgrønne blomsterklaser.

De fleste sortene blir fra 1-3 meter høye og har en herdighet på H4 til H5. Syrinhortensiaen blomstrer på årets skudd og tåler dermed kraftig beskjæring, så det går også an å stamme opp en plante som blir kjøpt som busk.

syrinhortensia limelightsyrinhortensia

Syrinhortensia i krukke

Det er mye lettere å få syrinhortensiaen til å trives hvis du planter den rett i bakken fremfor i en krukke. Går du for sistnevnte variant må du i alle fall være påpasselig med vanningen. Den liker ikke å tørke. Syrinhortensia bør aller helst plantes på et solrikt sted, i moldholdig, godt drenert og svakt sur jord.

Ofte stilte spørsmål om syrinhortensia

Hvordan klippe syrinhortensia? Syrinhortensiaen må ikke beskjæres, med mindre du ønsker å holde den lav og liten. Om du vil beskjære bør du gjøre det på våren. 

Hvor fort vokser syrinhortensia? Syrinhortensia er ikke spesielt hurtigvoksende.

syrinhortensiasyrinhortensia

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.