Høsting av frukt, bær og grønnsaker.

Høsten er tiden for å nyte kortreiste frukter, bær og grønnsaker dyrket i egen hage. Å grave opp de ferske grønnsakene som har modnet under jorden, gir en følelse av tilfredshet og belønning for hardt arbeid. Her er en guide til høsting av noen populære frukter, bær og grønnsaker.

Slik vet du at gulerøttene er klare.

Gulerøtter kan høstes når de har fått en dyp oransje farge og nådd ønsket størrelse. Merk deg at modningstiden for gulerøtter varierer avhengig av sorten, men de fleste varianter kan høstes mellom 50 og 80 dager etter såing. Sjekk frøpakken for å få en nøyaktig tidslinje. Størrelsen bør være omtrent 1-2 centimeter i diameter, men om du vil ha babygulrøtter, kan du høste dem tidligere. Når du skal grave opp gulerøttene er det lurt å bruke en hagegaffel eller en spade til å løsne jorden forsiktig rundt gulerøttene, ta deg tid og vær forsiktig.

Før lagring fjerner du overflødig jord fra gulerøttene og klipper av bladene, men la en kort stubb være igjen for å forhindre at fuktighet fordamper for raskt. Lagre gulerøttene i en fuktig og kjølig beholder eller i kjøleskapet for å opprettholde friskheten.

Slik høster og oppbevarer du gresskar.

Når du høster gresskar, bør du vente til den har en dyp oransje farge og har hardt skall. Bruk en skarp kniv eller beskjæringssaks for å kutte av stilkene, og etterlat kun en kort stubb på gresskaret. Plasser gresskarene på et tørt sted, som en kjeller eller garasje, for å la dem modne videre. Hold gresskarene unna direkte sollys, da dette kan føre til at de råtner raskere.

Når er potetene klare for høsting?

Poteter er vanligvis klare til høsting mellom 70 og 120 dager etter planting, avhengig av sorten. Potetriset vil blomstrer med lilla og hvite blomster før potetene er klare til høsting. Når potetriset gulner er potene klare for høsting. Ta en liten sjekk på en plante først, det gjør ikke noe om noen av potetene er litt små, de smaker nemlig veldig godt! Bruk en spade eller en gaffel for å forsiktig grave opp potetplantene, start langt nok unna stengelen for å unngå å skade potetene.

Etter potetene er gravd opp kan du la de ligge på jorden i noen timer for å tørke ut. Fjern så overflødig jord ved hjelp av hendene eller en myk børste. Lagre potetene på et kjølig, mørkt sted med god luftsirkulasjon for å forlenge holdbarheten. Sertifiserte settepoteter selges om våren, se utvalget her!

Poteter dyrke selv

Høsting og oppbevaring av epler.

Et modent eple vil løsne lett når du vrir det forsiktig oppover eller nedover. Bruk hendene eller en saks for å plukke eplene, og legg dem forsiktig ned i beholderen for å unngå blåmerker eller skader. Henger eplene for høyt kan du bruke en grenkrok for å riste de forsiktig av et treet. Etter høsting bør eplene oppbevares kjølig og tørt for å beholde sin deilige friskhet. Finn gode epler for din hage her!

Nyt og høst gressløk gjennom hele sesongen

Gressløk kan høstes gjennom hele vekstsesongen. Når du høster gressløk, kan du klippe av bladene rett over jorden med en saks. Ikke fjern mer enn en tredjedel av planten om gangen, slik at den kan fortsette å vokse og produsere mer gressløk. Frisk gressløk kan oppbevares i kjøleskapet i noen dager, eller du kan fryse dem for senere bruk.

Høsting av bær

Jordbær, bringebær og blåbær kan være modne på ulike tidspunkter avhengig av sorten. Det beste tegnet på at bærene er klare til å høstes, er når de har en intens farge og er myke, men ikke overmodne. Pass på å unngå å knuse eller skade bærene når de plukkes. Bærene bør brukes eller oppbevares kjølig umiddelbart etter høsting for å bevare sin friskhet.

Høsting av frukt, bær og grønnsaker er en flott måte å koble seg til naturen, nyte sesongens herligheter og ta del i en bærekraftig matproduksjon. Ved å følge riktige høsteteknikker kan du glede deg over de beste smakene og opprettholde holdbarheten til avlingene. Lykke til!

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.