Hvordan dyrke chili?

Å dyrke frem egne chili er enkelt og morsomt. Du kan dyrke de frem fra frø, stiklinger eller småplanter. Her er noen gode gartnertips.

Slik dyrker du chili

 • Chiliplanter trives best i varme og solrike forhold. Derfor passer de best å dyrke i et drivhus, minidrivhus eller i vinduskarmen.
 • Du kan dyrke frem chili fra frø eller kjøpe småplanter i hagesenteret. Sår du chili fra frø, må du starte tidlig på året, rundt februar-mars. Chiliplanter trenger lang tid for å utvikle seg.
 • Hold jorden fuktig ved å vanne plantene regelmessig, men unngå overvanning for å unngå råte.
 • Chiliplanter trenger næring for å vokse og produsere frukt. Du kan bruke en flytende plantenæring.
 • Når plantene vokser seg høyere, kan de trenge støtte for å hindre at de brekker under vekten av fruktene. Bruk for eksempel plantestøtter eller små pinner. Beskjær også plantene ved å fjerne unødvendige sideskudd og blader for å oppmuntre til en mer kompakt vekst og bedre luftsirkulasjon.
 • Når chiliene har modnet kan du høste dem ved å klippe dem forsiktig av stilken. Noen chiliplanter kan produsere frukt gjennom hele vekstsesongen. For å lagre chiliene, tørk dem på et godt ventilert sted eller bruk dem ferske i matlaging

Slik sår du chili fra frø:

 1. Start tidlig i januar eller februar. Noen chilisorter kan sås alt før jul.
 2. Velg chilifrø med den smaken og styrken du ønsker.
 3. Fyll små såpotter eller frøbrett med Hageland Såjord blandet med Perlite.
 4. Så et chilifrø 1 cm dypt i hver såpotte. Dekk frøet forsiktig med jord og fukt jorden med en sprayflaske.
 5. Plasser såpottene et varmt sted med mye sollys.
 6. Chiliplanter trenger varme for å spire, en temperatur på rundt 20-25 grader er ideell. Det kan være lurt å bruke en varmematte under såbrettet og ekstra plantelys anbefales for å gi ekstra belysning.
 7. Hold jorden fuktig, men ikke overvann den. Bruk en sprayflaske for å vanne plantene forsiktig.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.