Dyrking av poteter

Du trenger ikke en hel åker for å dyrke frem noen deilige potetmiddager. Poteter kan dyrkes i bøtter, kasser, pallerkarmer eller rett i jorda. Her får du noen gode tips for å lykkes med potetdyrkingen.

Slik dyrker du poteter

  • Når du skal dyrke poteter må du bruke settepoteter som er sertifiserte og som ikke risikerer å påføre sykdommer i jorda. Det finnes mange sorter å velge mellom.
  • Finn en egnet plass. Den bør helst være solrik minst seks timer om dagen, utenom kan den godt ha delvis skygge, for å unngå den sterkeste solsteiken.
  • Potetene bør lysgro før du setter de i jorda. Det gjør du ved å legge potetene i 10-12 grader i 3 til 4 uker før du skal sette de. Når potetene lysgror vil de få groer eller spirer, som gjør at poteten spirer raskere. Det er nok at potetene forgror i dagslys.
  • Den beste jorda for potetene er porøs og godt drenert, da vokser de godt. Det er også lurt å tilføre jorda litt gjødsel, for eksempel kugjødselkompost, for å gi potetveksten en god start.
  • Potetene kan settes i jorda rundt 1. mai. Vent til faren for frost er over.
  • Grav en renne til potetene eller et hull, og sett hver potet ned i jorda med ca 20-25 cm mellomrom. Poteten skal rundt 10 cm ned i jorda. Dekk til med jord.
  • Etterhvert som potetriset gror til, hypper du jord oppover potetriset.
  • Luk bort ugress.
  • Vann godt og jevnlig. Potetene må ikke bli stående i vann, da råtner de.
  • Potetene er klare ca 10-12 uker etter setting, om de er forgrodd, men dette er litt avhengig av potetsorten du har brukt. Det tar lengre tid for sene poteter og kortere for sommerpoteter.

Dette trenger du for å dyrke poteter:

Hvor mange poteter gir en settepotet?

Poteter gir mye mat på liten plass. En settepotet kan gi opptil 20 poteter. I en pallekarm kan du ha rundt 8-10 poteter og i en potetbøtte 1 stk.

Hvorfor hyppe poteter?

Når man hypper poteter så skyves jord opp mot potetriset. Hypping gjøres for å unngå at det vokser poteter opp i jordoverflaten og at disse blir utsatt for sollys. I tillegg beskytter det mot skadedyr. Om du dyrker poteter i pallekarm, plantekasser eller potetbøtter trenger du ikke å hyppe potetene. Da rekker det å ikke å fylle på jord helt opp til kanten når potetene settes, men i stede fylle på med mer jord etterhvert som potetriset vokser. Hypping og påfyll av jord kan startes med fra potetriset er rundt 10 cm høyt. Fyll på jord slik at bare bladene på potetriset er synlig.

Når er potetene klare til høsting?

Potetriset vil blomstre vakkert med lilla og hvite blomster før potetene er klare til høsting. Etter blomstring vil det dannes små grønne epler eller frøkapsler, disse er giftige og må ikke spises. Når potetriset gulner er potene klare for høsting. Ta en liten sjekk på en plante først. Det gjør ikke noe om potene er litt små når du sjekker, disse er også utrolig gode å spise. Bruk en greip til å vippe opp jorda og potene forsiktig opp.

Klippe ned potetriset

Når potetriset klippes ned stoppes veksten av potetene. Det anbefales å klippe ned potetriset om 10-15% av potetriset viser tegn til sykdom, for eksempel tørråte.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.