Ramsløk -slik dyrker du den!

Ramsløk er en populær løkplante som gjør seg godt i hagen, vinduskarmen og ikke minst; på matfatet. Lurer du på hvordan du best lykkes med løkplanten? Her har vi samlet noen av de vanligste spørsmålene.

Hva er ramsløk?

Ramsløk er en løkplante med hvite, stjerneformede blomster og brede, grønne blader. Den minner litt om hvitløk i smaken og går under tilnavnet «wild garlic» på engelsk.  Den vokser vilt, men anses for å være en relativt sjelden art. Løkplanten blomstrer i mai til juni og blir cirka 15-45 centimeter høy.

Vær oppmerksom på at de blanke, grønne bladene kan minne om de giftige bladene på liljekonvallen.

Hvordan dyrke ramsløk?

Ramsløk kan dyrkes i store deler av landet. Du kan gjerne dyrke den fra frø i hagen, men vær forberedt på at det kan ta tid før den «setter seg» ordentlig. Ferske løk og planter er enklere å lykkes med; de kan høstes allerede første året og sprer seg fort i hagen hvis de trives.

Hvor er det best å plante ramsløk?

Ramsløk vil ha skygge eller halvskygge. Jorda bør være løs, kalkholdig og rik på hummus. Ramsløken liker seg aller best i fuktig, men veldrenert jord. Det kan være lurt å tilføre litt sand eller grus før du planter. Husk å vanne godt etterpå!

Hva brukes ramsløk til?

Fordi planten er god på smak og minner litt om hvitløk, blir den ofte brukt som krydderurt i matlaging. Det er bladene som brukes og da gjerne i rå form, for eksempel i pesto eller potetsalat. Dessuten er den en fryd for øyet å ha i hagen! Den blomstrer fra mai og utover sommeren med hvite, stjernelignende blomster.

Ramsløken kan spises både fersk og fryst, men det lønner seg ikke å tørke eller varme opp planten. Da kan den miste smak og næring. 

Hvor vokser ramsløk?

Ramsløken vokser vilt i Norge; ofte i tette tepper som dekker skogbunnen over et helt område. Du kan også finne den i fuktige skoger, i både løv- og barskog, helt opp til Trondheim og vekselvis lenger nord. Det er lurt å lete i skogsområder hvor du vet at det renner bekker.

Oppskrifter med ramsløk

«Wild garlic» setter en ekstra spiss på de fleste retter. Her er noen forslag til hva du kan bruke den i: 

  • Kryddersmør
  • Eggerøre
  • Pesto
  • Suppe
  • Salat

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.