Kom i gang med dyrking i drivhus

For å lykkes med dyrking i drivhus gjelder det å ha kontroll på temperatur, lys, fuktighet og jord.

Et drivhus passer for deg som har grønne fingre fra før og ønsker å ta det neste steget. Vi har også drivhus til pallekarm og mindre veggdrivhus som er et perfekt valg for nybegynnere eller for deg med liten plass.

Se vårt store utvalg av drivhus.

Lysforhold, temperatur og plassering

  • Lysforhold: Det lønner seg å plassere drivhuset et sted med gode solforhold, vekslende sol- og skyggeforhold er det optimale. Vær oppmerksom på trær som står tett på drivhuset. Ja, de gir skygge, men du vil ikke at grener skal slå mot rutene eller i verste fall velte over kjøkkenhagens hjerte.
  • Temperatur: Med et drivhus forlenger du vekstsesongen med mange måneder. Husk likevel å vente til nattefrosten er over, eller bruk tilleggsvarme den første tiden. Nyspirte grønnsaker vil gjerne ha 18-20 grader for å komme godt i gang. Du kan også dekke over plantekassene med fiberduk i starten. Et annet alternativ er å starte innendørs og flytte vekstene ut når temperaturen tillater det.
  • Sørg for at det ikke blir for varmt for plantene dine når sesongen er i gang for fullt. Åpne takluker eller vinduer på varme sommerdager. Det finnes varianter av drivhus hvor taklukene justeres automatisk. En ventil eller luke nærmere bakkenivå er også smart, slik at du får mest mulig gjennomtrekk.
  • Slik plasserer du plantene  Det kan være lurt å sette de høyeste planene lengst mot nord (lengst unna sola), og de lave plantene lengst mot sør (nærmest sola). På den måten skygger de ikke for hverandre. Får plantene dine for lite lys kan det være lurt å investere i plantelys. Får de derimot for mye av det gode, kan skyggegardiner eller skyggenett være en fin løsning.
Drivhus dyrk selv kjøkkenhagenDrivhus jord dyrk selv

Vanning, jord og gjødsel

  • Vanning: Trives du med hagestell, er det ingenting som kan måle seg med å vanne for hånd. Du kan punktvanne på flere måter – bruk vannkanne eller hageslange med munnstykke eller porer. Mange velger å investere i et automatisk vanningssystem. Hvor mye du skal vanne, avhenger selvsagt av hva du dyrker i drivhuset ditt. En hovedregel er at de færreste planter tåler tørke. Vann nok! Sørg samtidig for at du har enkel tilgang på vann i drivhuset, og god drenering i både potter og bed.
  • Jord: Planter har forskjellige jordbehov. I Hageland lager vi jordblandinger som er tilpasset hver enkelt plante. Det handler om å finne en mest mulig optimal sammensetning av næringsstoffer. God jord og nok jord er uansett essensielt. Å plante i for små potter er en typisk nybegynnerfeil.
  • Gjødsel: Det finnes mange ulike jordtyper, men de færreste er næringsrike nok i seg selv. De trenger litt hjelp på veien i form av gjødsel. Riktig og nok gjødsling sikrer sterke planter, og er det beste du kan gjøre for å unngå angrep av skadedyr og sopp.
  • Planter har forskjellige næringsbehov. Helgjødsel og fullgjødsel fungerer godt til alle typer vekster, men resultatet blir enda bedre dersom du gir plantene dine nøyaktig det de trenger. Kom innom ditt nærmeste hagesenter, så finner vi produktene som passer deg best.

Les også: Dette kan du dyrke i drivhuset ditt

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.