Hvordan dyrke tomater - en enkel guide

Søte og smaksrike tomater kan dyrkes på solrike plasser og gi store avlinger. I dag finnes mange ulike sorter å velge mellom, og det kan være deilig å prøve litt ulike. Velg for eksempel mellom vanlige tomater, cherry-tomater, bifftomater, plommetomater og perletomater.

10 tips til dyrking av tomater

  1. Tomater elsker sol. Plasser tomatplantene på den mest solrike og lune plassen i hagen.
  2. Bruk næringsrik og porøs jord. Vi anbefaler en blanding av Plantejord og Kugjødselkompost.
  3. Bruk store potter, rundt 20 liter, slik at tomatrøttene får utviklet seg godt. Plasser 1 tomatplante i hver potte. Brukes lave sorter kan 2 planter plasseres i en 20 liters potte.
  4. Tomater er glade i vann og krever mye næring, bruk flytende plantenæring i vannet en gang pr uke - hele sesongen.
  5. Enten du bruker småplanter eller sår fra frø, bør du være oppmerksom på at noen tomatplanter er langstrakte og andre vokser mer som en lavere busk. Sistnevnte er busktomat og ampeltomat. På de langstrakte tomatplantene må du knipe av sideskuddene eller tyvene som de også kalles. Disse vokser mellom hovedstammen og greinen og bør knipes av fordi den stjeler for mye næring, og det blir færre tomater om disse får vokse ut.
  6. De langstrakte tomatplantene må støttes opp med for eksempel bambuspinner og en festetråd.
  7. Tomatplantene må ikke plantes ut for tidlig. Vent til det er jevn temperatur på 12 grader gjennom døgnet.
  8. Drivhus er perfekt til dyrking av tomat på grunn av jevnere temperatur og lengre vekstsesong.
  9. Knip av toppen av tomatplanten i begynnelsen av august. På dette tidspunktet skal tomatene som henger på planten få all næringen til å modnes.
  10. Høst av planten etter hvert som tomatene modner. Har du grønne tomater igjen på planten i slutten av sesongen kan disse modnes i kjøkkenkarmen eller også brukes til retter med grønne tomater.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.