Hageroser
Roser forbindes ofte med den romantiske hage, og det finnes utallige sorter å velge mellom. Roser kan være lavt-voksende og passe i krukker eller lave bed, store busker som kan fungere som en stor hekk og klatrerose som kan vokse oppover vegger, rosebuer og pergolaer. Det finnes roser som blomstrer flere ganger igjennom sommeren og roser som kun blomstrer en gang, men som ofte kommer med vakre nyper på sensommeren.
Plantetips
Roser dyrket i potter kan plantes fra tidlig vår – sommeren igjennom og til sent på høsten, men før frosten setter seg i jorden. Vann jordklumpen grundig før planting og sett den i en bøtte vann i ca. 10 min. Gjennomarbeid jorden grundig før du planter og lag en dybde og bredde på minst 40 cm.
Bland inn Rosejord eller Kugjødselkompost i plantehullet. Dette gjør at jorden holder bedre på fuktighet og næring, og gjør det lettere for røttene å utvikle seg. Roser skal plantes dypt – podestedet skal være 8-10 cm under jordoverflaten, det beskytter rosene mot frost og hindrer villskudd. Podestedet er det svulmende feltet nederst på stilken. Til slutt trykker du jorden lett til rundt plantehullet.
Etter at du har plantet, gjennomvanner du plantene grundig. I den første vekstsesongen må rosene vannes regelmessig.
Gjødsøling
Rosene må få gjødsel når de har begynt å vokse. Bruk en organisk rosegjødsel eller Hageland Hagegjødsel, ca 1 spiseskje pr plante. I årene som følger, gjødsler du rosene hver vår med samme dosering! For å forlenge sommerblomstringen kan du i starten av juni og i starten av juli tilføre plantene 1 spiseskje helgjødsel eller hagegjødsel på hver rose.
Beskjæring
Hvis du vil unngå at rosene blir skrantete og får tynne stilker, må stilkroser og klaseroser beskjæres hver vår når bjørketreet har fått «museører», eller innen knoppene har begynt å bryte.
Først fjernes gamle, visne og syke skudd ved bakkenivå. Villskudd og de svakeste skuddene fjernes på samme måten. Sorter med kraftig vekst bør klippes ned til det står igjen 15 cm over bakkenivå. Sorter som vokser saktere bør beskjæres ned til 25 cm over bakken.
Beskjærer du rosene hardt, vil du få færre, men større blomster, men også tettere planter da de lettere skyter nye og flere grener. Lettere beskjæring vil gi deg flere, men mindre roser. Hvis du vil forlenge blomstringen utover ettersommeren, bør du hele sommeren fjerne de visne blomsterklasene. Da dannes raskere nye blomsterskudd.
Beskjæring av busk- og parkroser
Busk- og parkroser er store, elegante prydbusker som blir vakrest når de får lov til å utvikle sin naturlige vekstform. Det betyr at beskjæring bør begrenses til et minimum. Noen ganger kan det likevel bli nødvendig å begrense buskens omfang, og når busken blir eldre, kan det også bli nødvendig med regelmessig foryngelsesbeskjæring.
Her gjelder samme tommelfingerregel som for andre prydbusker; greiner som skal beskjæres, skal fjernes helt ved bakkenivå. Det ødelegger plantenes harmoniske vekstform hvis man klipper midt på busken. Man kan likevel korte ned de lengste årsskuddene hvis det blir nødvendig å tilpasse rosebusken til voksestedet. En slik beskjæring gjøres når faren for nattefrost er over.
Foryngelsesbeskjæringen skal gjøres tidlig om våren. Når du fjerner de eldste og eventuelle syke eller svake greiner hver vår, vil rosen bevare skjønnheten og «ungdommen» i årevis. Renessanse-roser krever bare en helt lett tilbakebeskjæring om våren. Engelske roser bør beskjæres tilbake til halvparten om våren.
Beskjæring av klatreroser
Klatreroser skal beskjæres lett om våren når faren for nattefrost er over. En lett beskjæring vil si å fjerne alle greiner og greinspisser som er skadet av frost. Dernest kuttes greinene inn til to tredjedeler av lengden. Sideskuddene beskjæres over 3-5 hvilende knopper. På klatreroser som vokser mot vegg, fjernes greinene som stikker rett ut, for å på den måten tvinge greinene inn mot veggen.
Klatreroser som vokser ved en pergola eller en stolpe, bør beskjæres i ulike lengder, det gir det mest harmoniske resultatet. Klatreroser som vokser ved et espalier, bindes samtidig opp. Det kan være en god ide å binde opp noen av greinene vannrett, da det gir den beste blomstringen. Eldre klatreroser som er blitt for tette, kan forynges ved å fjerne de eldste skuddene ned til bakkenivå. Hvis klatrerosen virker skrantete, kan man skjære tilbake flere skudd til ca. 20 cm over bakken. Da bryter det nye skudd helt nedenfra, og busken blir mer tett og frodig. Visne blomsterklaser fjerner du fortløpende.
Hageroser i krukker
Mange hageroser er velegnet til hagens større krukker. Velg roser som ikke er altfor kraftigvoksende og som har en tett, kompakt vekst. Du kan velge mellom stilkroser, bunndekkende roser, lave klaseroser, engelske roser og roser på stamme – alle vil glede deg med vakre blomster det meste av sommeren. Sett krukken på en solrik plass på terrassen eller ved sitteplassene i hagen.
Det er viktig:
• at krukkene er store nok
• at du planter i en god plantejord, Rosejord med kompostert hestemøkk anbefales
• at du lager god drenering i bunnen av krukken med et passende lag leca-kuler
• at krukken oppbevares frostfritt vinterstid
For at roser i krukker skal trives, må de aldri mangle vann og næring.