Supersunne Svartsurbær
Aronia melanocarpa, eller litt enklere å uttale, Svartsurbær, er blitt en viktig bærplante i Norge. Mulig du ikke kjenner verken navn på latin eller norsk, men den dyrkes nå profesjonelt i Norge for sine svært sunne bær. Bærene og saften fra bærene er en kraftig antioksidant som kan virke beskyttende på hjerne, hjerte, blodårer og urinveier.
Og ikke nok med det; den er immunstyrkende, blodtrykksregulerende, kolesterolsenkende og har mange flere positive virkninger. Dette er helse i hvert bær! Bærene har en kraftig mørkeblå eller svart, glinsende farge og sitter i store klaser på røde stilker. Om bærene ikke blir høstet, henger de på lenge etter bladfall. Bladene får for øvrig også vakre røde og oransje farger på høsten. Og det er fordi planten har en vakker høstfarge i kontrast med de svarte bærene, at planten har blitt brukt til prydplante i Norge. De sunne bærene er altså en ekstraverdi som også har blitt til en verdi etter hvert her i landet. I Baltikum og andre land i Øst-Europa er det stor produksjon av bær, og man anslå at det dyrkes 10-12 tusen tonn med svartsurbær bare i Polen.
Vekst
Veksten i Svartsurbær er opprett, og etter hvert som busken vokser, vil den også bli ganske utbredt, og kan bli 2-3,5 meter høy. Den har en spesiell og grasiøs vekst, og passer fint til fri hekk, i skråninger, i rabatter, eller som et frittstående fargeinnslag med sin fine og glinsende farge i vekstsesongen, og de vakre høstfargene senere.
Svartsurbær trives best i næringsrik, god jord. Den bør ikke stå for tørt. Den er sterk mot sykdommer og skadedyr, og kan trives i nær sagt hele landet. Når du beskjærer svartsurbær, klipper du stort sett bare vekk skadde og gamle greiner, samt evt. høyde- og bredde-begrense planten.
Saft av svartsurbær
Det er ganske enkelt å lage god Aroniasaft. Rensk bærene for blader, de røde stilkene kan henge på. Så har du bærene over i en kjele med litt vann i bunn. Kok forsiktig opp, og småkok til bærene har saftet seg godt. Sil så bærmassen og fruktsaften, og hell den rene fruktsaften tilbake i kjelen og kok opp. Hell så i sukker, ca 0,5 kg pr liter saft. Svartsurbær har en litt snerpete smak, så smak om det er nok sukker. Når alt sukkeret har løst seg opp, heller du den varme blandingen på rene og varme flasker. Etter at du har korket flaskene settes de kjølig, og nytes utover høsten og vinteren som medisin!
Sabine Husmo
Hei, jeg har kjøpt et tre hos dere for noen år siden som ligner veldig på aroniabær. Men det finnes bare busker med aroniabær hvis jeg skjønner det riktig. har dessverre ikke lappen lengre som fulgte med treet, men jeg skrev opp at treet heter «arinia». Skrev jeg feil og det finnes aronia på trær? Når jeg googler «arinia» får jeg ikke noe treff….. Det tyder jo på at jeg har gjort noe feil 🙂
Med vennlig hilsen
Sabine
Hageland
Hei – det høres ut som det er en oppstammet Aronia du har. Den har da en rett stamme, og så vokser busken på toppen av denne.