Slik dyrker du i pallekarm

Dennis Asbjørnsen fra Spsielighage deler sine beste tips for å lykkes med dyrking i pallekarm.

Hva er fordelen med å dyrke i pallekarm?

Pallekarmer er gode å dyrke i. De tar liten plass, er enkle å rengjøre og kan stables i høyden. Dessuten holder jorda høyere temperatur; så du kan starte dyrkingen litt tidligere på våren enn ellers i hagen.

En pallekarm egner seg ikke bare til grønnsaker og urter. I prinsippet kan du dyrke hva du vil i dem; trær, busker og blomster.

Kan pallekarmer bygges i høyden?

Til krydderurter, salat og andre planter med små røtter holder det lenge med en enkel karm, mens om du skal dyrke poteter eller så blomster og planter med dypere røtter bør du gå for 2 pallekarmer i høyden. Har du dårlig rygg og vil slippe å bøyde deg så mye, kan det være smart med 2-3 høyder.

Hvor mye jord trenger man per pallekarm?

En pallekarm trenger ca. 200 liter jord. Bland gjerne inn en sekk Hageland Kugjødselkompost per pallekarm for å forbedre jordkvaliteten.

Tips! Jo mindre jord du har, desto mer vil røttene trekke til sidene, så vær raus med jorden.

Slik går du frem når du skal dyrke i pallekarm

Plassering

Pallekarmen er allsidig og kan plasseres over alt såfremt underlaget er rett. Har du flere pallekarmer i hagen, er det lurt å sette dem opp med litt avstand mellom hver rad. Da blir det enklere å komme til for å luke og stelle med plantene. Mellom radene kan du ha gress, grus, halm, jord eller stein.

Pallekarmen bør plasseres på et solrikt sted for optimal vekst, og ta med solforholdene når du vurderer hva som skal plantes. Tomater, frukt og bær trives best der det er mye sol, mens en mindre solrik plass egner seg mer for kål og grønne bladgrønnsaker som tåler mer skygge.

Slik planter du

Dekk bunnen av plantekassen med en fiberduk som går et stykke opp på innsiden av kanten (duken bør festes på innsiden av pallekarmen slik at ikke ugresset trenger gjennom) og fyll på med jordblanding og gjødsel. Du kan også legge organisk avfall i bunnen, som kviser, kompost og mose, og blande det med jorda.

Når du har fylt opp med jord og gjødsel kan du vanne godt. Da synker jorden godt sammen. Fyll på etter behov. 

Da er det bare å sette i gang med planting eller såing!

Spar plass ved å samplante

Samplanting er perfekt for deg som ikke har så mye plass å dyrke på. Det hjelper deg å utnytte arealet effektivt – både i høyden og bredden.

Slik gjør du

Først må du finne ut sånn cirka hvor stor hver enkelt grønnsak blir. Å dyrke store ting tett inntil hverandre, kan hemme veksten. Pass også på at de grønnsakene som liker sollys får nok av det gjennom hele sesongen – ikke sett dem sammen med vekster som får høyt bladverk og lager skygge.

«Jeg har aldri vært opptatt av å dyrke én pallekarm med brokkoli, en annen med gul- røtter, og et bed med bare mais. Hos meg står de rareste kombinasjoner sammen. Når jeg høster noe, fyller jeg tomrommet med noe annet», skriver Dennis i boka «Spiselig hage – alle kan dyrke sin egen mat.»

På våren setter Dennis hvitløk, vårløk, purre, gressløk og andre toårige planter sammen. Når hvitløk og grønnkål er høstet og fjernet fra kjøkkenhagen i juni, fyller han på med noe nytt. For eksempel gresskar, squash, mais, solsikker og andre hurtigvoksende vekster.

Eksempel på samplanting i pallekarm

I en pallekarm er det fint å fylle opp med grønnsaker som ikke tar sola fra hverandre eller saboterer hverandres vekst. Fordelen ved å ha løk/gulrøtter i samme pallekarm, er at skadedyrene holder seg unna – løkflua liker ikke gulrotlukt og omvendt.

4 rader:

En rad med gulrøtter

En rad med plukksalat

En rad med reddik

En rad med løk

3 rader:

En rad med hvitløk

En rad med rødbeter

En rad med erter

Kilde: Dennis Asbjørnsen, 2022, «Spiselig hage – alle kan dyrke sin egen mat», Aschehoug forlag, s. 74-77.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.