Slik klipper du hekken. Hekk, hekksaks

Slik klipper du hekken

En hekk kan gjerne beskjæres vår, sommer og høst – i tillegg til en jevnlig klipp for å holde formen. Her gir deg fremgangsmåten for hvordan du klipper hekken.

Klippe hekk

Det er flere grunner til å anlegge hekk. Kanskje ønsker du å ramme inn hagen eller skape et hyggelig skille mellom din og naboens hage? Uansett om hekken skal være et dekorativt element eller skjerme for innsyn, må du brette opp ermene og ta på hanskene for å holde den ved like.

Slik klipper du hekken. Hekk, hagemiljø

Utstyrsliste

Ulike typer hekk

Det finnes mange ulike hekker du kan anlegge.

  • Til halvhøye og høye hekker er de vanligste: agnbøk, berberiss, barlind, gran, lind, hagtorn, sibirertebusk, mispel og tuja. Sistnevnte blir ofte blir omtalt som Norges nasjonalhekk.
  • Til lave hekker brukes ofte sorter som: buksbom, buskmure, liguster, alperips, spirea, rynkerose og andre buskroser.
Slik klipper du hekken. Hekk, spireaSlik klipper du hekken. Hekk, agnbøk

Beskjæring av hekk – sommer eller vinter?

Når du skal klippe hekken om sommeren er det lurt å velge en dag med tørt vær. Det er viktig at hekken er tørr og ikke har verken dugg eller regn i løvet. Dette vil gjøre jobben lettere, ettersom vått løv klistrer seg lettere fast i redskapene.

Dersom du ønsker å forandre hele formen på hekken, kan det være praktisk å gjøre dette når løvet har falt. Da er det enklere å se grenene. I tillegg vil hekken trenge hvile etter beskjæringen – derfor er vinteren et fint tidspunkt å gjøre dette på.

Slik klipper du hekken. Hekk, hekksaks

Slik klipper du hekken

  • Før du setter i gang med selve jobben, kan det være en fordel å vurdere hekken; hvordan den ser ut og hvilke behov den har. Er det snakk om en lett klipp, må hekken formes eller trenger den en skikkelig «overhaling»? Det finnes ulike fremgangsmåter basert på hekkens alder og type.

Resultat

Hvordan vil du at hekken skal se ut når den er ferdig klipt? Du stimulerer veksten hver gang du klipper hekken. Klipper du den ofte, vil dermed hekken bli tettere.

Ergonomi

Når du skal klippe hekken er det viktig å tenke på ergonomi. Du skal ikke trenge å få vondt i ryggen for å få jobben gjort. Bruk en liten trappestige som er lett å flytte rundt på for å stå i en komfortabel høyde.

Gjør jobben til en lek

Selv om dette kanskje ikke er det morsomste hagearbeidet, trenger det ikke å bli kjedelig likevel! Samle familien for dugnad i hagen, og la det bli en morsom aktivitet dere ser fram mot når sommeren nærmer seg.

Utstyr til å klippe hekken

Det er viktig med godt utstyr for å kunne utføre jobben på enklest mulig måte. Et godt verktøy gir et godt resultat. Se over redskapene du har i skuret og sjekk om de er i god stand. Kanskje trenger du noen nye redskaper? En lang skjøteledning er også en fordel å ha dersom du bruker elektriske redskaper og saks.

Slik klipper du hekken. Hekk, hekksaksSlik klipper du hekken. Hekk

Klipping av tujahekk

Tujahekk er mange nordmenns favoritt, her er noen tips til klipping av tujahekken.

  • Du kan klippe tujahekk hele året, men den beste perioden er fra frosten har gått og til september.
  • Tujahekken bør beskjæres hvert år – helt fra den er liten. Når du klipper over en gren, «oppmuntrer» du den til å skyte nye skudd.
  • Start med å klippe sidene på hekken. Ikke klipp i toppen før hekken har nådd ønsket høyde.
  • Det kan lønne seg å ikke klippe innenfor siste skudd/blad. Kilde: moseplassen.no
Slik klipper du hekken. Hekk, hekksaks, thujaSlik klipper du hekken. Hekk, thuja

Ofte stilte spørsmål om klipping av hekk

Når klipper man hekk? Når du klipper hekken avhenger av hva slags hekk det er, og når den blomstrer. Som en hovedregel beskjæres løvhekker tidlig på våren og barbusker på høsten.

Skal jeg klippe hekken helt ned? Dersom hekken ser helt død ut, kan du klippe den helt ned og gi den en ny sjanse til å spire.

Hvordan klippe tujahekk? Tujahekken bør beskjæres jevnlig, begynn med en gang etter planting og beskjær sidene. Beskjær 1-2 ganger hver sesong. Når du har fått ønsket høyde på tujaen, beskjær toppen også. 

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.