Vårstell og reparasjon av plen
Kikker du over gjerdet til naboen og tenker at gresset alltid er grønnere på den andre siden? Her får du tipsene som gjør plenen din grønn og fyldig til sommeren.
Snøen har smeltet bort og vinteren har etterlatt sine spor på plenen. Drømmen om at naboen skal misunne hagen din kan virke langt unna, men grunnlaget for sommerens grønne gress legger du allerede nå. Er det et gjørmebad ute, er det viktig at du lar plenen tørke opp før du beveger deg ut på den. Dersom den allerede er tørr, er det på tide å brette opp ermene, finne frem redskapene og sette i gang. Det kan virke som om gress er hagens enkleste plante og at du ikke behøver å gjøre så mye med den, men slik er det altså ikke. Hageland gir deg derfor gode råd og tips til hvordan du skal gjøre plenen sommerklar.
Slik får du en fin gressplen
Det kan være vanskelig å vite hvor du skal starte, men det første du må gjøre er å fjerne spor av høst og vinter. Rak bort løv, kvister og alt annet som har tittet frem etter at snøen forsvant. Det er viktig at plenen får så mye luft og lys som mulig.
Fjern deretter ugress og større planter som ikke hører hjemme i hagen din før de begynner å spre seg. Husk å få med deg hele roten, og ikke bare det du ser. Da unngår du at de kommer opp igjen om kort tid. Et annet alternativ for å bekjempe fremmede vekster er ugressmiddel. Da er det viktig å lese bruksanvisningen først.
Kalking av plen
At plenen må kalkes hvert år er bare en myte, for årlig kalking øker pH-verdien i jorda. Sjekk derfor surhetsgraden før du begynner å strø på kalk. Dersom du likevel trenger å kalke er det bare å hive seg rundt, men husk å gjøre det når det regner. Er det mangel på regnbyger må du vanne plenen.
Mose i plen
Det kan være flere årsaker til at du får mose i plenen; kalkfattig jord, dårlig næringstilgang eller at du har stilt inn gressklipperen for lavt. Har mosen allerede rukket å få fotfeste i plenen, kan du fjerne den med hardhendt raking eller ved å bruke maskinell hjelp, som for eksempel en mosefjerner. Riktig gjødsling gir også et godt grunnlag for en plen du kan trives med. Det er bedre med mindre mengder gjødsel ofte, enn store mengder sjelden.
Tilfør næring med gjødsel
Alle planter trenger næring, og gress som vokser raskt trenger mer enn planter som vokser sakte. Mangler plenen din næring kan du se misfarging og brune flekker. I tillegg har den en dårligere sjanse for å klare vinterkulde. Hvordan får så plenen næring? Svaret er gjødsel – maten plantene dine trenger for å vokse.
Den beste tiden å gjødsle er på våren når gressplenen begynner å bli litt grønn. Dette kan du gjøre regelmessig gjennom hele sommeren fram til midten av august, for å gi plenen mye og riktig næring. Er du usikker på hvor mye du skal bruke for best resultat, kan du lese instruksjonen på pakningen. Men husk – alt med måte. I tillegg er det viktig å alltid vanne etter gjødsling, eller gjødsle det når det regner.
Vanning av plen
Som regel trenger du ikke å vanne plenen din, for den våkner nemlig til liv ved neste regnskyll. Dersom gresset viser tegn på uttørking eller misfarging etter langvarig tørke og mye sol, kan det lønne seg å finne frem vannsprederen. Vann mye, for småvanning skaper bare behov for oftere vanning, og gjør det gjerne sent på kvelden.
Klipping
Sist, men ikke minst: Klipping av gressplen. Dersom du ikke syns at dette er det aller morsomste, kan du huske at regelmessig klipping sørger for god og tett plenvekst, og at klippeøktene blir raskere jo oftere du klipper.
I tillegg slipper du mye av vedlikeholdsarbeid som luking og fjerning av mose. En kort plen gir nemlig gode vekstvilkår for ugress, og derfor bør ikke gresset være kortere enn fire centimeter. Klipp derfor én gang i uken, eller hver fjortende dag, alt etter hvor fort det vokser. I ny og ne kan det lønne seg å kikke på et gress-strå. Viser det seg at det er flisete, tyder dette på at gressklipperen er sløv og at knivene bør slipes.
Følger du disse tipsene kan du få en flott og fyldig plen. Kom innom Hageland for flere tips til gjødsling og vedlikehold av plenen din.
Sven Erik Vesse
Nå er det 3 år siden jeg kalket plenen. Denne uken forsvant den siste snøen. Nå tenkte jeg å rake/lufte plenen for deretter å kalke. Er det rett tid nå? (Ultimo mars)
Hageland
Ja, du kan gjerne kalke nå. Det er best å gjøre dette i forbindelse med regnvær, ellers må du vanne. Gjødsel er viktigere for en fin plen enn kalking, og gjør du det jevnlig hjelper det i tillegg bedre mot mose.
Mia
Hei, vi sådde helt ny plen ifjor, men nå som snøen har gått så er det masse flekker det virker som at frøene ikke har «festet» seg i. Hv skal vi gjøre for å få en gjevn plen?
Hageland
Dere kan etterså med Hageland Vedlikeholdsblanding som er sammensatt av gressfrø som spirer raskt, og dekker igjen flekkene.
Fay H. Wilberg
Hei. Gammel plen som i år har «brune»flekker. Har brukt plenlufter og gjødsla. Hva gjør vi for å få flekkene til å bli plen igjen?
Takk.
Mvh Fay H. Wilberg
Hageland
Anbefaler å strø over med nytt plenfrø, f.eks Vedlikeholdsblanding eller Reparasjonsblanding. De nye frøene vi begynne å spire så fort de får kontakt med jord og fuktighet.
Hanne Hanson
Må vi legge jord på før vi ettersår?
Hageland
Hei, Dere trenger ikke, det går greit å så direkte på etablert plen, men det vil være bedre spiring og etablering om dere legger et tynt lag med Plendressing før det sås. Det er også litt næring i Plendressing, så det gir litt niste til nyspirt gress!
Hageland
Torhild
Hvordan blir jeg kvitt heksesirkel på plen? Var der ifjor og visste ikke hva det var og tenkte det forsvant til våren igjen. Har kjørt over med mosefjerner fra Boch for 1 måned siden. Fortsatt der ennå. Har dere noe å spraye på soppen? 🙂
Maria
Hei!
Nei – det finnes dessverre ikke noen plantevernmidler til heksesirkel, men erfaringen er at om næringsinnholdet i jorden er bra, vil plenen som regel overvinne soppen. Så vi anbefaler å kalke med Granulert Kalk, ca 25-40 kg pr 100 m2, og etterpå gjødsle med Helgjødsel som gir gresset gode vekstforhold.
Hageland
Thomas Paulsen
Hei. Vi fikk lagt en ferdigplen ifjor sommer. En del av den fikk ikke vann fort nok og ble brun og krympet. Har vannet den igjennom hele sensommeren og høsten. Helt til det ikke lenger var lys nok på kvelden. Den ser ut til å ha kommet seg en del, men noen brune flekker er det. Har kjøpt inn kalk og gjødsel, men ikke tilført noe enda. Trenger vi gjøre tiltak for at plenen skal bli bra?
Maria
Hei!
Dette er død plen – her må det såes på nytt, alternativt legge ny ferdigplen der det er brunt. Ferdigplen må vannes omgående etter utlegging. Hvis ikke vil de tynne, hvite røttene tørke opp og dø. Da blir det brune flekker som må sås på nytt.
Kalking gjøres tidlig vår, gjerne på de siste restene av snø som ligger på plenen. Så gjødsler en når gresset så vidt begynner å grønske – det vil ofte si fra midten/slutten av april i Sør-Norge.
Hilsen Hageland