Slik lykkes du med gummifiken

Å lykkes med gummifiken er ikke spesielt vanskelig. Gummifiken er planten for deg som glemmer at du har planter i utgangspunktet.

Gummifiken (også kjent som ficus elastica, gummiplante eller rubber plant) er en typisk nybegynnerplante, men også et ideelt valg for deg som glemmer at du har planter i utgangspunktet… Det er en tilgivende klassiker som lett kan vokse seg stor og flott!

Gummifiken finnes i flere varianter, men er kjent for sine store, blanke og ovale blader. Planten stammer opprinnelig fra Sørøst-Asia. Den tilhører Ficus-slekten, som igjen er en del av morbærfamilien.

Se våre mest populære grønne planter.

Hvordan steller man gummifiken?

  • Gummifiken er lettstelt og er et godt valg for nybegynnere.
  • La planten stå lyst, men ikke direkte sollys. Planten tåler også å stå i halvskygge.
  • Trives i vanlig stuetemperatur, men unngå trekk vinterstid, og unngå varme fra varmeovner.
  • Gummifiken trenger vann jevnlig, men la den tørke opp mellom hver vanning. Kjenn at potten blir lett før du vanner ved stikke fingeren ned i jorda.
  • La blomsterpotten ha et dreneringshull, slik at overflødig vann renner ut. Planten trenger også mer vann om våren og sommeren enn om vinteren.
  • Gummifiken kan felle blader ved flytting, men nye blader vil vokse ut igjen.
  • Hvis bladene falmer eller faller av kan det bety at planten står for mørkt eller i et område med trekk. Flytt den å se om det hjelper.
  • Gjødsel med flytende plantenæring i vannet hver 14. dag i vekstperioden.
  • Bland Perlite inn i jorda slik at den blir litt luftig. Vi anbefaler Hageland Potteplantejord.

Må planten beskjæres?

Gummifiken vokser ofte veldig raskt, så det kan være en fordel å holde den i sjakk. Skjær av i toppen eller i siden med en skarp kniv. Avleggeren kan plantes om direkte i litt potteplantejord.

Når må gummifiken pottes om?

I og med at gummifiken vokser såpass raskt, kan det være lurt å potte om cirka en gang i året, avhengig av størrelsen selvsagt. sørg for at potten har god dreneringsevne og fylles med god plantejord.

Les mer om ompotting av potteplanter.

Hva er planten mest kjent for?

Gummifiken inneholder en hvit, klissete melkesaft som tidligere ble brukt til å lage gummi. En av dens mer ukjente egenskaper er evnen til å rense luft.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.