Slik lykkes du med grønne inneplanter

Alt du trenger for å ta godt vare på de grønne inneplantene dine.

Grønne inneplanter krever ikke nødvendigvis grønne fingre. Du kommer langt med riktig mengde vann, lys og næring. Her har vi samlet noen gode råd på veien mot friske planter.

Hvor mye vann trenger grønne inneplanter?

  • En nyttig tommelfingerregel er at grønne inneplanter med tynne blader trenger mer vann enn grønne planter med tykke blader. Sistnevnte lagrer vann i bladene sine – og har mer å gå på.
  • Felles for de fleste grønne inneplanter er at jorden bør få tørke lett opp mellom hver gang du vanner, slik at røttene får luft og ikke råtner. Stikk gjerne fingeren i jorda og kjenn etter. 
  • Opplever du at bladene blir gule, skyldes det enten at planten har fått for mye eller for lite vann. De kan også ha fått for lite lys eller næring. Det kan du lese mer om i neste avsnitt.

Lys, plassering og temperatur

  • Grønne innplanter tåler det meste hva gjelder lys og skygge, men unngå for mye direkte sollys. Om sommeren kan du gjerne skjerme dem for de mest intense soltimene.
  • Grønne inneplanter trenger ikke nødvendigvis å stå i vinduskarmen for å trives godt. Bruk dem som dekorative innslag rundt om i hjemmet ditt. Tropiske planter, som Calathea, trives på bad med varme og vindu- eller plantelys. Solelskere som kaktuser og sukkulenter liker seg i sørvendte vinduer. Det er heller ikke farlig å ha planter på soverommet, slik noen tror. Den typiske blikkfang-planten kan du sette i stua. Der er den både estetisk vakker og demper lyd.
  • Husk også at grønne inneplanter ikke tåler å ha det noe særlig kaldere enn 15 grader, men de liker heller ikke at det er for varmt. Ikke plasser plantene rett over en panelovn eller i nærheten av peisen – der blir luften varm og tørr.

Ompotting

Det lønner seg å potte om grønne inneplanter cirka en gang i året. Da får de større plass til røttene og det er mer næring i den nye jorda. Vår og sommer er tiden for å potte om. Høst og vinter er dvaleperiode for plantene – da liker de ikke å bli flyttet på.

Bland inn Perlite i jorden slik at den blir porøs og luftig, dette gir planterøttene god utvikling.

Les også: Slik potter du om plantene dine

Jord og gjødsel til grønne inneplanter

En plante som får riktig jord og god nok plass til å vokse seg stor og fin, lever lenger. Vi anbefaler å bruke Hageland Potteplantejord eller Blomsterjord til grønne planter som trives i næringsrik jord eller Hageland Torvfri Såjord til planter som liker mager jord.

En generell regel er at du ikke trenger å gjødsle plantene dine, så lenge du potter dem om hvert år. Men det avhenger likevel av plantesorten. De fleste planter liker litt ekstra gjødsel i vekstperioden. Prøv med flytende organisk gjødsel eller flytende plantenæring som du blander ut med vann et par ganger i måneden.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.