monstera grønnplanter

Monstera – 10 ting du må vite

Monstera deliciosa, eller vindusblad, er et høyt elsket «jungeldyr». Et trendikon på Instagram! Her får du 10 fun facts om interiør-favoritten.

Monstera plante

De siste årene har vi omfavnet grønne planter som en del av interiøret. Monstera deliciosa, eller vindusblad, er blant de mest populære variantene. Den har rett og slett blitt en likesmaskin på Instagram. Det blir stadig mer vanlig å ta stiklinger av sjeldne typer og bytte dem på plantetreff. Planten «alle må ha» kjennetegnes ved de store bladene med et spesielt mønster og måten bladene krøller seg på. Her kommer 10 ting du kanskje ikke visste om den trendy grønne planten.

monstera grønnplantermonstera grønnplanter

Monstera – opphav og historie

 • Det botaniske navnet på planter har to deler: et slektsnavn og et artsnavn. Monstera er navnet på en slekt som tilhører myrkonglefamilien, og består av 50 arter klatrende planter i det tropiske amerika. Deliciosa, eller vindusblad, er navnet på selve arten.
 • Monstera er en jungelplante som stammer fra de tropiske regnskogene i det sørlige Mexico. I ville omgivelser klatrer den på andre planter, og kan bli opptil 10 meter høy! Det karakteristiske for planten er de store, hullete bladene.
 • I regnskogen må Monstera tåle kraftige regnskyll og voldsom vind. Derfor har de utviklet hull i bladene, slik at elementene kan blåse gjennom dem.
 • Frøene til vindusblad spirer på bakken. Frøplantene vokser bort fra lyset og mot mørket helt til de finner et tre å klatre på. I naturlige habitater kan plantens luftrøtter bli veldig lange. Fordi planten klatrer så høyt, søker de etter næring og støtte.
 • Monstera kan både blomstre og få frukt. Fruktene er grønne, ligner på utstrakte furukongler og kan bli opptil 25 centimeter lange. Den modne frukten er veldig søt. Den dufter av noe som minner om banan og ananas.
 • Monstera har store, flikete og grønne blader som har gitt planten kallenavnet Adams ribbein. Den er også kjent som Swiss Cheese plant og Hurricane.

monstera grønnplanter

Stell av monstera

 • Monstera planter klarer seg med moderat lys. Får den altfor lite lys, vil bladene bli små og uten hull. Planten trenger ikke for mye direkte sollys, det vil gi skader og svir bladene. Så pass på!
 • Monstera er vant til de kraftige regnskyllene i tropiske Mexico. Gi bladene og luftrøttene en god dusj noen ganger i uken. Sett en sprayflaske ved planten, så husker du på det når du går forbi.
monstera grønnplantermonstera grønnplanter

Gule blader på monstera

 • Hvis du gir vindusblad for mye vann, vil bladene bli gulbrune og stusselige. La den tørke opp mellom hver vanning. Husk at en ny og større potte gir bedre tilgang på vann og næring.
 • Monsteraen kan plutselig begynne å gråte fra bladene! På engelsk kalles det guttation. Det er slik den kvitter seg med for mye vann, så da vet du hva du har å gjøre. Monstera kan få gule blader hvis du vanner den for mye. Bleke blader er derimot et tegn på at planten mangler næring.

Monstera variegata

En populær variant av monstera er monstera variegata. Denne planten har er spennende, annerledes look med hvite og lysegrønne flekker. Stell av denne varianten er lik som de andre monsteraene, den trives i lys men unngå direkte sollys. Og den tar gjerne en fuktig dusj og godt med vann.

monstera variegata grønnplanter

Ofte stilte spørsmål om Monstera

Hvordan ta stiklinger av monstera? Når du tar stiklinger eller avlegger fra monstera, kutter du under en V på planten, der du ser en luftrot. Denne settes i vann og det utvikles røtter som du kan plante i jorda. 

Hvordan binde opp monstera? Monstera er en klatreplante, så om den står i potte og ikke har noe å klatre på vil den etter hvert krype utover gulvet. Den kan enkelt bindes opp med bambuspinner og hemptråd.

Hvordan ta avlegger av monstera? Når du tar stiklinger eller avlegger fra monstera, kutter du under en V på planten, der du ser en luftrot. Denne settes i vann og det utvikles røtter som du kan plante i jorda. 

monstera grønnplanter

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.