5 populære klatreplanter til hagen!

Klatreplanter kan brukes til å pynte opp pergolaer, vegger og gjerder. Her får du tips til de mest populære klatreplantene til din hage!

Hva kjennetegner en klatreplante?

Klatreplanter er populære i norske hager, både for deres vakre blomstring, men også fordi de passer ypperlig til å dekke murer, vegger og fjellsider. De fleste klatreplanter brukes pga deres vakre blomster, som f.eks. Klematis-sorter, mens andre plantes for å dekke murer, vegger eller fjellsider. Eksempler på dette er Villvin og Eføy.

Noen klatreplanter er utstyrt med sugekopper for å feste seg, mens andre har slyngtråder som trenger et espalier eller f.eks en pergola for å vokse oppover.

Se populære klatreplanter her:

Klatrehortensia

Klatrehortensia, også kjent som Hydrangea petiolaris, er robust og skyggetolerant klatreplante som er populær for sine vakre blomster. Her er noen kjennetegn ved klatrehortensia:

Blomster: Klatrehortensia produserer store klaser med hvite blomster om sommeren. Disse blomstene har et nydelig, stjerneformet utseende.

Bladverk: Bladene er mørkegrønne, blankt og ovale, en fin bakgrunn for de hvite blomstene.

Tilpasningsdyktighet: Klatrehortensia trives godt i delvis skyggefulle eller skyggefulle områder og tåler forskjellige jordtyper. Den er også tolerant overfor kaldere klima, noe som gjør den egnet for norske forhold.

Selvheftende røtter: Planten har små røtter langs stammen som hjelper den med å feste seg til underlaget, noe som gjør den enkel å klatre.

Stell: Klatrehortensia er relativt lett å vedlikeholde, og krever vanligvis bare moderat beskjæring etter blomstring for å opprettholde formen når den er godt etablert.

Klatrehortensia er en populær klatreplante i Norge

Kaprifol

Kaprifol er en vakker og velduftende klatreplante med fargerike blomster som dufter godt! Her er noen kjennetegn ved Kaprifol:

Blomster: Kaprifolens blomster kan være hvite, gule, rosa eller røde, avhengig av arten. I tillegg til å være vakre tiltrekker blomstene sommerfugler!

Bladverk: Kaprifol har ofte tett, mørkegrønt bladverk som danner en fin bakgrunn for blomstene. Bladene kan være enten eviggrønne eller løvfellende, avhengig av arten og klimaet den vokser i.

Tilpasningsdyktighet: Kaprifol trives på en lys plass uten direkte sol, og den er vanligvis ganske hardfør. Den kan tilpasses forskjellige jordtyper, men foretrekker godt drenert jord.

Duft: En av egenskapene ved kaprifol er dens deilige duft, spesielt om kvelden. Mange arter av kaprifol utstråler en søt, honningaktig aroma som fyller luften rundt den når blomstene åpnes.

Vedlikehold: Kaprifol krever vanligvis litt beskjæring for å opprettholde en pen form og kontrollere veksten. Regelmessig vanning og gjødsling bidrar også til sunn vekst og rikelig blomstring.

Blomstrende kaprifol klatreplante

Blåregn:

Med sin spektakulære blomstring, er blåregn, eller Wisteria, en stor favoritt blant mange hageeiere. Her er noen kjennetegn ved blåregn. De vanligste variantene av blåregn er kinesisk blåregn og japansk blåregn.

Blomster: En av de mest slående egenskapene ved blåregn er dens lange, hengende klaser av blomster. Disse blomsterklasene kan være blå, lilla eller hvite, avhengig av arten. Den blomstrer som regel på vår eller tidlig sommer.

Bladverk: Blåregn har delikate, sammensatte blader som ofte er lysegrønne.

Tilpasningsdyktighet: Blåregn trives best i solrike områder med godt drenert jord, på en lun plass der den er beskyttet mot sterk vind.

Stell: Blåregn krever vanligvis regelmessig beskjæring etter blomstring for å fjerne dødt eller overflødig vekst og fremme sunnere ny vekst.

Vakker blåregn i norsk hage

Eføy

Eføy er en allsidig klatreplante som krever lite stell. Den er en populær og hurtigvoksende plante som passer fint for deg som ønsker å dekke et gjerde eller en pergola med et vakkert grønt bladverk.

Bladverk: En av de mest karakteristiske trekkene ved eføy er dens tette og glinsende bladverk. Bladene kan variere i form og størrelse avhengig av arten, men de er vanligvis mørkegrønne.

Tilpasningsdyktighet: Eføy trives i både solrike og skyggefulle områder og er en hardfør plante som kan vokse i ulike jordtyper.

Vekst: Eføy kan vokse som en bakkeplante, en klatreplante eller til og med som en hengende plante, avhengig av hvordan den dyrkes og støttes. Den er derfor svært allsidig og kan brukes på ulike måter i hagen din!

Stell: Eføy er generelt en lav vedlikeholdsplante som krever lite stell når den først er etablert. Regelmessig beskjæring kan imidlertid være nødvendig for å kontrollere veksten.

Eføy er en hurtigvoksende klatreplante

Klematis:

Med sine vakre blomster, klatrende vekst og langvarige blomstringstid, er klematis en hagefavoritt! Den vokser bra på f.eks en espalier, på en pergola eller langs et gjerde.

Blomster: Blomstene på klematisen kommer i hvit, rosa, blå, lilla og rød, og de kommer i en rekke former og størrelser avhengig av arten og sorten.

Bladverk: Klematis har ofte vakkert og dekorativt bladverk og nydelige blomstene. Bladene kan være enten eviggrønne eller løvfellende, avhengig av arten og klimaet den vokser i.

Tilpasningsdyktighet: Klematis trives i solrike eller delvis skyggefulle områder med godt drenert jord. Den er vanligvis hardfør og tåler en rekke klimaforhold, men sjekk alltid herdighetssonen før du planter, da den kan variere fra sort til sort.

Vekst: Klematis er kjent for sin lange blomstringstid, som vanligvis strekker seg fra tidlig vår til sen høst, avhengig av sorten.

Stell: Klematis krever regelmessig beskjæring av døde eller overflødige stengler for å opprettholde sunn vekst og rikelig blomstring.

Klematis er en klatreplante med lang blomstringstid

Du er kanskje også interessert i å lese disse artiklene?

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.