Slik lykkes du med gummifiken
Det er ikke spesielt vanskelig. Gummifiken er planten for deg som glemmer at du har planter i utgangspunktet.
Gummifiken (også kjent som ficus elastica, gummiplante eller rubber plant) er en typisk nybegynnerplante, men også et ideelt valg for deg som glemmer at du har planter i utgangspunktet… Det er en tilgivende klassiker som lett kan vokse seg stor og flott!
Gummifiken finnes i flere varianter, men er kjent for sine store, blanke og ovale blader. Planten stammer opprinnelig fra Sørøst-Asia. Den tilhører Ficus-slekten, som igjen er en del av morbærfamilien.
Hvordan steller man gummifiken?
Denne planten krever lite stell og er derfor et godt valg for nybegynnere. Gummifiken trives best i lyset, men ikke i direkte sollys. Den er også sensitiv for varmekilder, så unngå varmeovner og lignende.
Planten trenger vann jevnlig, men sørg for at den får tørke lett opp mellom hver gang. Et godt tips er å kjenne om potten virker lett – eller rett og slett stikke fingeren i jorda og kjenne etter om den føles tørr. Her gjelder det å unngå overvanning. Husk å gjødsle i vekstperioden.
Les også: Skap deg en grønn oase
Må planten beskjæres?
Gummifiken vokser ofte veldig raskt, så det kan være en fordel å holde den i sjakk. Skjær av i toppen eller i siden med en skarp kniv. Avleggeren kan plantes om direkte i litt plantejord.
Når må gummifiken pottes om?
I og med at gummifiken vokser såpass raskt, kan det være lurt å potte om cirka en gang i året, avhengig av størrelsen selvsagt. sørg for at potten har god dreneringsevne og fylles med god plantejord.
Les også: Vi har plantedilla!
Hva er planten mest kjent for?
Gummifiken inneholder en hvit, klissete melkesaft som tidligere ble brukt til å lage gummi. En av dens mer ukjente egenskaper er evnen til å rense luft.
Hva betyr det at gummifiken mister blader?
Hvis bladene begynner å falme eller faller av, er det et sikkert tegn på at planten står for mørkt eller i et område med trekk. Flytt den og se om det hjelper.