Beskjæring av frukttre
Ønsker du en god avling neste år, bør de kjære trærne som gir deg skygge hele sommeren få litt ekstra oppmerksomhet nå.
Beskjæring av frukttrær er noe mange hageeiere gruer seg til å gå løs på, og derfor blir det utsatt for lenge. Det fører gjerne til at trærne blir så store og uregjerlige at det blir et for stort prosjekt. Men er du klar over hvordan du skal gjøre det er ikke jobben vanskelig, og du kan begynne å glede deg til selvdyrkede epler i eplekaken.
Tid for beskjæring
Vi deler frukttær i to typer; steinfrukt som er plomme, kirsebær og moreller, og kjernefrukt som er eple og pære. Steinfrukt kan beskjæres både etter at frukten er høstet, og tidlig vår, mens eple- og pæretrær bør beskjæres kun tidlig vår.
Det er viktig at du venter med beskjæringsjobben til temperaturen ligger rundt 0 grader. Det skal helst ikke være minusgrader i luften de nærmeste dagene etter beskjæring. Blir det veldig kaldt, er det fare for frostsprengning i trevevet. Derfor anbefales det å gjøre jobben før løvsprett, men etter at den verste kulden gir seg.
En god tommelfingerregel er å gjøre det når du kan jobbe ute uten hansker. Mars er derfor en utmerket tid for beskjæring.
Hvorfor beskjære?
Frukttrær er ofte utsatt for sykdommer, men med en skarp saks får du et jevnt kutt som kan forhindre at de trenger inn i treet.
Det er flere grunner til at frukttrær bør beskjæres, men først og fremst er det for å stimulere utvikling av frukt. Det er også viktig å bevare plantens naturlige form.
En vanlig feil mange gjør er å glemme at dette ikke er en metode for å gjøre planten mindre enn den er. Syns du at treet ditt er for stort? Da må du heller sage det ned og plante et treslag som blir mindre. Du kan nemlig ikke tvinge et tre som naturlig vil bli ti meter høyt til å bare bli tre meter.
Det finnes mange teorier om beskjæring, og ingen beskjærer et tre likt. Uansett hvilken metode du har er det viktig at målene blir nådd:
• Treet skal beskjæres slik at det kan fornye seg og sette nye skudd
• Treet skal beskjæres slik at syke og skadde greiner fjernes
• Treet skal beskjæres for at det blir åpnet slik at lys og luft kommer inn. Dette vil hjelpe med at frukten modnes bedre, samt at soppangrep reduseres
• Treet skal beskjæres slik at det blir formet etter omgivelsene, men også for å gi mest mulig frukt
SE OGSÅ: Se vårt utvalg av frukt og bær.
Riktig fremgangsmåte
Før du setter i gang med saks og sag, kan du stå litt på avstand og se på treets grenarkitektur fra flere vinkler. Da er det lettere å se hvordan du skal beskjære. En grei huskeregel er at alle greiner som vokser oppover bærer lite eller ingen frukt, mens greiner som vokser bortover eller svakt nedover bærer frukt.
Fjern derfor alle greiner som peker rett opp. Greiner som vokser innover eller går på tvers av formen du ønsker å ha på treet, er det heller ingen vits å beholde. Døde, skadde eller syke greiner må også fjernes, og tynn ut blant de eldste slik at treet får en jevn vekst.
Når du setter i gang er det viktig at du kutter greinen helt inn i basis, som vil si at det ikke skal stå igjen en stubbe eller pinne. Ser du nøye på greina før du setter i gang, vil du oppdage at det er en ring helt inne ved stammen. Dette kalles en greinkrage, og den skal ikke skjæres bort – da leges sårene på stammen raskere. I tillegg reduserer du risikoen for sopp og infeksjon i treet.
Men husk at det er litt ulike råd for beskjæring av steinfrukt og kjernefrukt.
Beskjæring av epletrær og pæretrær
Mange hageeiere ønsker at frukttrærne skal være en kombinasjon av pryd og nytte, men det er ikke nødvendig å gjøre beskjæring til noe komplisert. Ved å følge noen enkle prinsipper, kommer du langt. Kjernefrukt, altså eple og pæretrær, skal beskjæres slik at treet får utvikle seg mest mulig naturlig. Men samtidig må du sørge for at det får nok lys og luft.
Luft i trekronen vil gjøre at frukt og blader tørker raskere opp etter regnvær, samtidig som faren for sopp og sykdom reduseres. Lys bidrar til god modning, og gir både bedre farge og smak på frukten. Fjern derfor greiner som går inn i treet, og greiner med dårlig vinkel.
Frukttrær er generelt ikke høye og passer derfor fint inn i småhager.
Det kan likevel være lurt å se litt på høyden, da det kan være behov for justeringer. På unge trær må du beskjære toppens konkurransekvist – den som sitter nærmest toppen. Da får treet bare en topp, og en krone. En todelt kronevil lettere kunne dele treet når det blir eldre.
Morelltrær kan fort bli høye og store. Kontroller høyden med beskjæring.
Beskjæring av plommetrær, kirsebærtrær og morelltrær
Når det kommer til steinfrukt, som plomme, kirsebær og moreller, er det litt andre råd som gjelder enn for beskjæring av kjernefrukt. Steinfrukt beskjæres vanligvis forsiktig slik at treet får lov til å utvikle en naturlig form. I tillegg er det lettere å se tørre og syke greiner på sommerhalvåret når de har bladet på.
For moreller kan det være lurt å kontrollere høyden med beskjæring, siden trærne fort blir veldig store og høye. Har du plommer i hagen har du kanskje merket at du får mye plommer annenhvert år – dette kalles vekselbæring. Ved forsiktig beskjæring hvert år vil vekselbæringen reduseres noe.
Riktig utstyr gjør jobben morsommere
Før du går løs på beskjæringsjobben er det viktig å ha riktig utstyr. Du kommer langt med en god beskjæringssaks og en greinsag – gjerne med lange armer. Frukttær er ofte utsatt for sykdommer, men med en skarp saks får du et jevnt kutt som kan forhindre at de trenger inn i treet.
Det kan også være kjekt å ha en stige eller gardintrapp som er stødig når du skal beskjære høye frukttrær. Jobben blir mye enklere med gode redskaper, og derfor er det greit å ha gjort rent og slipt opp før du starter beskjæringen.
Lykke til med beskjæringen og håper at du får en eplekjekk sommer. Følger du disse rådene vil du ha glede av frukttrærne dine i mange år fremover.
Anne grethe larsen
Årt tre ble ikke beskjære i fjor.derfor er det lange kvister som peker oppover. Skal vi alikevel beskjære det helt ned til ser greina deler seg.? Vil ikke det E rart ut? Det er ett epletre.
Coci Romero
Det vises ikke noe og lite forklaring om hvordan skal man beskjære steintrær.
Hageland
Vi anbefaler å klippe epletrær i januar-mars. Det kommer litt an på hvor gammelt treet ditt er hvordan du skal beskjære det. Jeg går ut i fra at dette er et etablert tre, og da bør greiner som peker rett opp fra hovedstammen klippes, og de helt inntil hovedstammen slik at det ikke står igjen stubber. Ta også greiner som er svake og syke, greiner som peker innover og som krysser hverandre. Klipp over en knopp som vender utover fra treet!
Hageland
Steinfrukt beskjæres på samme måte som kjernefrukt. Fjern greier som peker innover, som krysser hverandre eller som er døde/syke. Lag en fin og luftig trekrone. Vi anbefaler gjerne at frukttrær beskjæres mens de er i dypest hvile, januar – mars, men en sommerbeskjæring kan foretas i JAS månedene, Juli, August og September.
Knut Berg
Kan man beskjære epler på sommeren slik at det kommer mer lys til eplene
Hageland
Jada, frukttrær kan også beskjæres utpå sommeren i de såkalte JAS-månedene, juli, august, september.
Arild Mauseth
Jeg får brune markhull på frukten og så faller eple av treet. Både på Åkerrød og summerred. Hva kan man gjøre for å stoppe dette dyret som ødelegger frukten?
Jan Arne Nilsen
Hvorfor kan ikke plomme- og epletrær beskjæres i oktober / november-skiftet etter at frukten er høstet inn? Det er jo også før den skikkelige kulden setter inn, mens det fremdeles er plussgrader i lufta.
Eivind
Hei. Kan jeg beskjære epletreet mitt nå? Eller bør jeg vente til våren?
Hageland
Hei, du kan selvfølgelig klippe frukttrær på denne tiden, men det er to grunner til at vi ikke anbefaler å klippe på høsten. Klipper man på høsten, vil det oppstå sårflater der greiner/kvister klippes av. På denne tiden av året trekkes plantesaft og sevje tilbake til røtter og stamme, og da vil også soppsporer følge med fruktsaften inn i treet. Dette kan føre til at treet lettere blir infisert med skadelige sykdommer og sopper. Det andre punktet er at med streng frost på vinteren, fort kan gjøre at sårflater lettere fryser og at greiner dør pga av frosten.
Hageland
Hei, du kan selvfølgelig klippe frukttrær på denne tiden, men det er to grunner til at vi ikke anbefaler å klippe på høsten. Klipper man på høsten, vil det oppstå sårflater der greiner/kvister klippes av. På denne tiden av året trekkes plantesaft og sevje tilbake til røtter og stamme, og da vil også soppsporer følge med fruktsaften inn i treet. Dette kan føre til at treet lettere blir infisert med skadelige sykdommer og sopper. Det andre punktet er at med streng frost på vinteren, fort kan gjøre at sårflater lettere fryser og at greiner dør pga av frosten.
Hageland
Dessverre er det lite å gjøre med dette. Vi har ingen plantevernmidler som tar knekken på marken som kommer inn i eplet når epletreet blomstrer på våren.
Ove Sørtømme
Man bør generelt ikke beskjære på våren i perioden når små trær, planter, busker våkner til liv og trenger energi til å utvikle blader, reparere eventuelle sår også videre. Det medfører ekstra stress for veksten og må bruke mye energi på å reparere skader av beskjæringen. Det beste er å beskjære før det begynner å bli grønt.
Det samme gjelder sent på høsten/tidlig vinter når treet/busken går i hvile. beskjæring da medfører unødvendig stress, men
vil vel i mange tilfeller gå bra likevel men ikke optimalt med beskjæring da.
Og som Hageland sier om frukttrær så er høsten en fuktig tid for sykdommer. Ellers så er det lurt å ha en 2 eller 3 -årsplan
ved sterk beskjæring. Skjær inn til greinkragen men sett igjen 2-20 mm. Viktig å ikke skade greinkragen. avhengig av sort og størrelse på kuttet. Når jeg skriver dette er det jo Januar og det meste kan beskjæres bortsett fra 2 årige som hortensia og syrin. syrin skal beskjæres like etter avblomstring da de raskt setter nye knopper for neste års blomstring
Hageland
Flott!
Heidi Solberg
Kan man beskjære frukttrær nå når det er plussgrader på dagen, men fortsatt nattefrost?
Hageland
Hei, ja du kan beskjære frukttrær når som helst, selv om det er kaldt på dagen. Men anbefaler at de bør beskjæres før sevja stiger i trea, dvs. helst fra januar til mars mens de er i dypest hvile.
Det går nok greit ennå, men etter påske bør du nok ikke skjære før evt. til sommeren, eller bare vente til neste vinter.
Caroline Staib
Vi har fått beskåret et kirsebærepletre/ prydtre nå i november ned 10 grader pluss.
Det ble kraftig beskåret..
Hva tenkerdere om det??
Hilsen
Caroline
Hageland
Hei, det går nok fint! Steinfrukt (Plomme og Kirsebær) kan gjerne beskjæres på høsten. Utfordringen kan være om det blir streng kulde. Da kan de åpne sårene fryse lettere inn enn om treet ikke er beskjært. Men la oss håpe at dette ikke blir noe problem!
Emilie Broen
Vi har et plommetre som vi ikke har beskåret så mye som vi kanskje burde. Treet er 3 år gammelt. Kan vi nå (midten av mars) beskjære det litt kraftig? Har hørt at hvis det beskjæres feil skyter treet bare ekstremt mye nye skudd året etter, fordi det får litt «panikk». Ser også at mange av greinen har mange små skudd på 0,5-1cm langs med greinen. Bør disse tas vekk eller beholdes?
Hageland
Ja, dere kan beskjære treet kraftig nå, men dere vil garantert få masse nye skudd. Det er med på å forynge treet, så er egentlig positivt. Det vil imidlertid ikke komme noe særlig med frukt første året etter en hard beskjæring. Skudd som kommer opp på stammene fjernes. Det er bare bladknopper som ikke vil bære frukt!
Hageland
Plommelov
Plantet plommetre mai 2020. Når bør jeg begynne å tenke på beskjæring? Nå? Eller vente til neste år igjen? Treet er fortsatt lite å spinkelt.
Hageland
Hei, Det er viktig at treet får etablert seg godt før du beskjærer for mye, så du kan fint vente til neste vinter. Januar til mars er den beste tiden å beskjære på – da er treet i dypest hvile!
Hageland
Tine
Hei. Jeg har to gamle plommetrær- Opal, som skulle vært beskjært. Men nå har de kommet så langt at jeg kan godt se forskjell på «spirene» på hva som er blad og hva som er blomst. Er det da for sent med en kraftig beskjæring?
Helene Domaas
Hei, fikk overta et eldre plommetre der forrige eier har sagd av alle de etablerte greinene, er dette treet ødelagt, eller vil det komme nye brukbare greiner? Har selv klippet av en del skudd som har kommet opp fra bunnen, som er svært lang og tynn.
Arne
Har plommene sia 2008 og fikk bare 2 plomme for 3 år siden og fult av blomster og blad hvorfor får ikke plomme i tre?
Sunniva Myster
Hei! Jeg har et spørsmål.
Jeg begynte å beskjære mitt plommetre nå 16.mai, og lot noen stubber stå når jeg kuttet det. Så ikke helt inntil stammen. Men nå når jeg leser dette senere har jeg skjønt at jeg har gjort dette til helt feil tid, og at jeg skal kutte dem helt inntil stammen som forklart her. Treet har jo begynt å blomstre nå. Hva er det verste som kan skje nå, kommer treet kanskje til å dø? Og bør jeg kutte tregrenene helt inn til treet nå som skaden allerede har skjedd, eller bør jeg bare gå vekk til etter høste perioden og håpe på det beste? Hilsen stressa plummedame.
Maria
Hei!
Hvis treet ikke er selvbestøvende og det ikke er andre plommetrær i nærheten som blomstrer samtidig, så vil blomstene, selv om de er mange, ikke bli bestøvet. Bestøving eller pollinering blir gjort av bier og insekter, men insektene må ha andre tilsvarende trær å hente pollen fra. Jeg anbefaler derfor at det plantes et tre i tillegg som blomstrer samtidig. Ta kontakt med ditt nærmeste Hageland og opplys gartneren hvilken sort plomme du har, så kan de anbefale hvilken pollensort som trenges!
Hageland
Maria
Hei!
Det høres ut som det er grunnstammen som kommer opp. Da er treet ødelagt. Det vil kanskje komme noen gule plommer på disse greinene om noen år, men de er sure og små. Anbefaler derfor å plante et nytt tre.
Hageland
Maria
Hei!
Det høres ut som det er grunnstammen som kommer opp. Da er treet ødelagt. Det vil kanskje komme noen gule plommer på disse greinene om noen år, men de er sure og små. Anbefaler derfor å plante et nytt tre.
Hageland
Maria
Hei!
Hei, det verste som kan skje er at plommetreet blør seg i hjel. Når du kutter av større greiner når sevjen er på vei opp i treet og ut i greinene, er saftstrømmen svært stor, og faren for at treet «tømmer» seg for sevje er stor. Hvis treet overlever, bør du i hvert fall vente til treet er i dypest hvile fra januar til mars med å kutte ytterligere i treet.
Hageland
Maria
Hei. Vi beskjærte epletreet vårt nå, i slutten av mai. Vi ønsker ikke epler på treet, men har treet hovedsakelig pga småfugl og dekorasjon. Har vi skadet treet ved å gjøre dette nå? Leste selvfølgelig ikke før etterpå at man må unngå mai-juni…
Marian Aspås
Hei! I fjor plantet jeg et frø fra en pære jeg kjøpte på butikken og det har faktisk blitt over 1 meter høyt nå(!), men det er veldig tynt og har fått mange grener med mange blader som vokser loddrett opp ved siden av hovedstammen. Hvordan bør jeg beskjære dette og når? Treet er jo bare et år gammelt, og det blir vel lenge til det bærer frukt. 🙂
Maria
Hei!
Epletrær skal generelt ikke beskjæres på våren fordi treet da må bruke mye energi på å reparere skadene. Det verste som kan skje er at treet tømmer seg for sevje og blør seg i hjel fordi saftstrømmen er så stor. La oss håpe at dette ikke skjer.
Hageland
Hildegunn Halvorsen
Hei Vi beskjerte plommetreet vårt i høst Nå er det kommet mye plommekart,men det er også kommet veldig mye nye skudd på treet Kan jeg ta vekk noen av desse nå ,for å slippe mer lys inn til plommekartene?
Maria
Hei!
Plommetrær skal beskjæres i januar – mars. Du kan foreta en forsiktig beskjæring etter blomstring, men det er viktig at dette gjøres i tørt vær for å unngå soppangrep i grensårene.
Hageland
Maria
Hei!
Alle frukttrær er podet. Det betyr at en kvist fra en sort som bærer frukt har grodd sammen med en grunnstamme. Når du sår et frø, vil kanskje planten vokse og komme med noe frukt, men den vil være uspiselig og det vil heller aldri bli et «normalt» tre. Det vil skyte rotskudd opp fra bakken. Skal du ha et vanlig epletre, bør du kjøpe et som er ferdig podet og som vil tåle klimaet i Norge!
Hageland
Kristin
Hei! Vi har et plommetre (Viktoria) som svigermor sier er over 100 år, men som nok aldri har blitt beskjært. Er det bare å starte med det i år?
Idunn
Hei, Vi har nydlig tatt over et hus med et eldre plommetre (antaglig fra tidlig 70-tall) som gir fantastiske store gule plommer. Treet har ila sommeren satt svært mange toppstudd som går rett opp og er på ca 1m. Hva gjør en med disse? Klipper alle av, eller skal de bare være?
Maria
Hei!
Klipp av alle toppskuddene – det er treet som setter slike skudd om du har beskåret det kraftig tidligere. Plommetre beskjæres mens det er i dypest hvile, dvs. fra januar til mars. Sannsynligvis er det plommesorten Reine Claude d’Oullins du har. Det er også min yndlingsplomme! ?
Vennlig hilsen Hageland
Maria
Hei!
Ja, man kan godt beskjære gamle trær, men vent til januar-mars når treet er i dypest hvile. Vi anbefaler å kontakte profesjonelle om det er større beskjæringer slik at ikke treet ødelegges med feil beskjæring.
Vennlig hilsen Hageland