Nellik i drivhus

Slik lykkes du med nellik

Nellik eller Dianthus, er en vakker og hardfør blomst som er populær blant mange hageentusiaster. Med sine fargerike og duftende blomster, er nellik et flott tillegg til hagen din. Med riktig stell kan du nyte disse duftende blomstene gjennom hele sommeren.

Slik steller du nellik:

 • Nellik er en hardfør plante som krever lite stell.
 • Den tåler å tørke lett ut, men vann planten jevnlig, særlig i tørre perioder.
 • Gjødsle nelliken en gang i måneden for å gi den de næringsstoffene den trenger for å blomstre.
 • Knip av visne blomster jevnlig for å fremme ny vekst.

Nellik 'Pink Kisses' i blomst

Hvordan lager man nye nellikplanter?

De fleste nellik-sorter kan deles og man tas stiklinger av, eller de kan formere seg ved å sette frø.

Er nellik ettåring eller flerårig?

Nellik finnes i utallige varianter, i Norge er nok ‘Pink Kisses’ den sorten de fleste kjenner til. Denne selges som en ettårig sommerblomst. En annen variant, busknelliken, er en mer hardfør staude. Den vil kunne overvintre på milde steder. Busknellik er to-årig som betyr at den fullfører syklusen fra frø til frø på to år. Når den er to år gammel setter den frø, og disse frøene vil igjen blomstre etter to år.

Nellik 'Pink Kisses' i krukkerNellik Oscar i krukke

Hvordan planter man nellik?

Nellik kan plantes både i hagen og i potter. Den trives best på en solrik plass med veldrenert jord, og gjør seg godt som bunndekke, i en fjellhage eller langs en plantemur, alt etter hvilken sort du velger. Det er lettest å plante nelliker når temperaturen er mild, og jorden er lett å arbeide med. Fjern ugress og forbedre jorden ved å tilsette kugjødselkompost eller gjødsel før planting. Bland gjerne inn sand for å gjøre jorden lettere, dette er spesielt viktig om jorden er leirholdig. Lag en liten grop, plasser planten, og trykk jorden forsiktig ned. Vann planten grundig før og etter planting, og fortsett å vanne den regelmessig gjennom sesongen. Planter du i potter kan du med fordel benytte Hageland Krukkejord. Den inneholder langtidsgjødsel som løser seg opp og tilfører planten næring gjennom hele vekstsesongen.

Hvordan dyrker man nellik fra frø?

Frøene kan sås direkte i varm jord utendørs, men hvis den skal rekke å sette blomster samme år er det lurt å forkultivere frøene inne først.

Slik sår du nellik innendørs:

 1. Nellik sås fra februar-april. Det finnes mange ulike sorter, sjekk hva som står på frøpakken din.
 2. Så i fuktig jord og dekk til med et tynt lag med jord.
 3. For best mulige forhold bør temperaturen holde ca. 18 grader inntil frøene spirer.
 4. Når de har begynt å spire, settes de lyst og litt svalt sted.
 5. Når plantene har fått god rotdannelse, plantes de én og en per potte i næringsrik jord.
 6. Før du setter plantene ut (vent til faren for nattefrost er over) kan du tilvenne dem ved å sette plantene ute på en lun plass på dagtid, og ta dem inn på natten i en ukes tid.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.