pelargonia

Slik steller du pelargonia

Med riktig stell varer pelargoniaen år etter år.

5 tips for å lykkes med pelargonia

Pelargonia er en lettstelt og høyt elsket sommerblomst som skaper Syden-følelse i hagen. Her er 6 tips som gjør at du får glede av den så lenge som mulig.

 

  1. Pelargonia skal tørke opp mellom hver vanning. Om sommeren når sola steker, trenger den likevel en del vann for at blomsterknoppene ikke skal tørke inn.
  2. En pelargonia i leirpotte må vannes oftere enn en i plast. Og små potter trenger ofte hyppigere vanning enn store fordi de tørker ut fortere.
  3. For å stimulere til ny knoppsetting; knip av de visne blomstene, fjern visne blader og pelargoniaen vil vokse seg stor og fin og blomstre hele sommeren igjennom.
  4. Pelargonia liker porøs og luftig jord. Det finnes mange ulike sorter pelargonia, så forhør deg gjerne på ditt lokale Hageland om bruk av gjødsel og jord.
  5. Den trives med regelmessig gjødsling i blomstringsperioden, og kan gjerne kan få en dose langtidsvirkende gjødsel før den skal overvintre.

pelargonia

Slik tar du vare på pelargonia om vinteren

  • Når høsten kommer er det tid for klargjøring til vinterlagring. Fjern blomstene, fjern det øverste jordlaget i pottene og se til at jorda ikke er for fuktig når planten settes inn.
  • Husk at ingen pelargonier tåler frost. Du kan oppbevare pelargonia i et lyst og kjølig rom på rundt 10-13 grader og vanne den hver fjortende dag. Du kan også sette den til vinteroppbevaring uten vann i et mørkt kjellerrom som holder over fem grader.
  • I mars, april vekker du pelargoniaen opp fra vinterdvalen, klipper av det som er brunt og stygt og potter den om. Etter noen uker vil pelargoniaen strutte av liv med fine knopper som snart skal springer ut.
  • Fra morplanten kan du ta stiklinger som settes i et vannglass. Vent til stiklingen har utviklet røtter, så setter du den i deilig våt plantejord og lar den få en pinne å støtte seg til.

pelargoniapelargoniapelargonia

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.