Sommerblomster i potter og krukker

Planting i potter og krukker – slik lykkes du

Planting i potter og krukker pynter opp både ute i hagen og ved inngangspartiet, og en takterrasse midt i byen er som skapt for grønne planter, blomster og nyttevekster.

Plante i potter og krukker

Planting i potter og krukker har mange fordeler. Det er enkelt å lykkes med planting i plantekasser, potter og krukker. Det er fordi du har god kontroll med plantejord, næringstilførsel og vann. I tillegg kan du flytte rundt på krukkene til enhver tid. Nesten alle slags planter passer i plantekasse, krukker og urner. I en stor krukke kan du også velge en sammenplanting av ulike busker, sommerblomster, prydgress, krydderurter og stauder. Her er noen tips:

Det vil bli perfekt ved inngangspartiet, på terrassen eller et annet sted hvor du vil ha noe ekstra pent å hvile øynene på!

Utstyrsliste

 • Potter og krukker med drenering.
 • Lecakuler eller småstein
 • Fiberduk, filt eller annet som vann kan trenge gjennom.
 • God og næringsrik krukkejord.
 • Gjødsel for krukkeplanter eller langtidsvirkende gjødsel
 • En liten plantespade og eventuelt hansker.

Slik planter du

 • Sørg for at det er dreneringshull i potten. Slik får plantene bedre oksygentilførsel, og overflødig vann renner ut..
 • Legg småstein eller leca som drenering i bunnen av potten, i et lag på ca 3-5 cm.
 • For å hindre at jord kommer ned i dreneringen og tetter dreneringshullene, legges et lag med fiberduk, tøy eller lignende.
 • Fyll så på med jord. For å unngå vann- og jordsøl, fylles jord opp med 4-5 cm klaring til pottekanten. Potten er nå klar for planting.
 • Rotklumpen på planten må være godt dekket av jord. Trykk jorden sammen rundt planten, men ikke for hardt, da det er viktig at røttene får rikelig med oksygen.
Planting på pallekarm brettPlanting på pallekarm brett

Sommerblomster i krukker

Hvis du kniper av gamle og visne blomster vil dette fremme ny blomstring. Mange sommerblomster tåler også godt å bli skåret tilbake, noe som fremmer både utseende og blomstring. Planter som spesielt trenger kniping er småklokke (campanula), pelargonia, stemor, margeritter, georginer og nellik.

Plantene ser kanskje små ut om våren, men med rikelig gjødsling og vanning vil de vokse seg frodige og flotte utover i sesongen. Det er viktig at plantene blir gjødslet enten hver gang du vanner, eller med langtidsvirkende gjødsel. Siden det er et begrenset jordvolum i en krukke, bør du også satse på god jord som holder på fuktigheten.

GeorgineAlonso Geirgine

Jord er ikke bare jord

Det er alfa og omega at krukken eller potten er stor nok til å romme så mye jord at plantenes røtter har nok plass til å vokse, samtidig som de skal kunne forsyne planten med vann og næring. Se bort fra potter i ulike størrelser, og fokuser på få store krukker og potter fremfor mange små.

Potteplanter

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.