Druesorter for norsk klima!
Inntil for få år siden var det kun mulig å få modne druer i veksthus eller lignende før frosten kom. De siste årene har vi imidlertid fått sorter som er utviklet i Baltikum, og som tåler godt de norske vintrene, også i innlandet der temperaturen kan gå under -30 grader.
Det beste med disse sortene, er at de gir modne bær i slutten av august og starten på september. Sortene er både grønne og blå, og tenk noe så deilig å plukke store klaser med modne, søte og store druer på ettersommeren! Da kan man drømme seg vekk og tenke på sydligere strøk selv om man holder til her i det kalde nord.
I all hovedsak er det tre sorter som er i salg, og som vi i Hageland kan anbefale deg.
Her er druesortene:
Zilga
Denne sorten er blå og druene er middels store og på middels store klaser. God og søt smak, som nok kan minne litt om blåbær. Denne sorten er utmerket for kalde innlandsstrøk, spesielt om den kan dyrkes mot en vegg. Den er svært kraftigvoksende og produktiv latvisk sort som er herdig ned mot -25 til -35 grader.
Supaga
Denne planten får gulgrønne store druer på middels store klaser. Den er relativt tidlig, og sorten er produktiv og druene har en svært god, fruktig og søt smak. Vinterherdig ned mot -25 grader.
Mika
Mika er en meget produktiv druesort som får modne blå druer i august-september i en sørvegg. Planten har kraftig vekst og er meget hardfør.
Det er tre tips for å lykkes med druer:
1. Velg riktig sort – Hageland anbefaler Supaga, Zilga og Mika
2. Plasser den på et lunt og solrikt sted
3. Beskjær korrekt!
Dersom du ikke klarer å spise opp alle de søte druene på drueranken din, kan du for eksempel lage verdens beste saft. Rens druene fra stilkene, ha dem i en gryte og knus dem. Kok så opp, og la det småkoke i 10-15 minutter. Sil ut saften, og kok opp på nytt. Tilsett 1,5 kopp sukker til hver liter saft, og rør til alt sukkeret er oppløst.
Philip Steiner
Tusen takk for fin informasjon. Jeg er pensjonert gartner og skal tilbringe den i Latvija hvor jeg har et lite gammelt småbruk.
Jeg har en ukjent sort som gir mye, men små søte druer. Selv om jeg er gartner, og har drevet innenfor veksthus både med blomster og grønnsaker og urter til planlegging og planting av hager, er jeg ikke utlært. så jeg er veldig takknemlig for all informasjon om nå: druer.
Vennlig hilsen
Philip Steiner
Hageland
Det høres fantastisk ut! Takk for at du liker informasjonen om druer.
Kåre E Roko
Hvordan lagrer jeg drueplanten om vinteren?
Einar Stensrud
Hei. Er det nødvendig å pakke inn drue-planten når frosten kommer?
Jeg har en litt høy plante, hvor bladene er i ferd med å vissne etter 2 frostnetter.
Mvh Einar
Hageland
Hei – det avhenger av hvilken sort drue du har. Normalt sett skal alle de sortene vi har i vårt Hageland-sortiment fint skal kunne tåle 30-35 kuldegrader. Det gjelder sortene Zilga, Supaga og Mika. Andre sorter kan være mindre hardføre, men normalt sett skal de også tåle en normal vinter. Husk å klippe vekk alle sidegreiner rundt juletider. Da får du en kraftig og riktbærende drueplante!
Hageland
Har du den i potte, bør den settes litt lunt, men den tåler normalt sett vinteren greit, litt avhengig av hvilken sort du har!
vigdis Laukholm -Egedius
Hvor er nærmeste hageland til Nittedal og har de drueranker i utsalget sitt?mvh Vigdis
Hageland
Hei, det er ikke drueranker inne før til våren igjen. Nærmeste til Nittedal blir Tveita, Nordtvet eller Hadeland.
Hageland
Trine
Hei
Hvilken jord trenger og trives druesorten Mika best i?
Martin Methi
Hei!
Går det an å ha et slikt drue-tre på balkongen? Hvor stor potte/pallekarm må man i så fall ha?
Er det én av disse tre typene deres som dere vile anbefalt for dette formålet?
Takker på forhånd for svar.
Hageland
Hei,
Druer har svært lange røtter og vil nok ha en dyp jord om den skal vokse å bli stor. Den kan nok vokse i en pallekarm eller potte i noen år, men etter hvert trenger den bedre plass.
Alle disse tre sortene er hardføre og tåler norsk klima. De modnes også tidlig, og er de vi anbefaler til bruk i norske hager.
Hageland
Hageland
Hei, Druer vil helst ha en kalkrik jord. Dvs. litt stein og lecakuler er fint å blande inn i jorden det skal plantes i.
Hageland
Birgitte Ulstein
Korleis og når gjødsler ein druene? Min er i veksthus.
Gaute
Vi har Zilka ved huset her på ca 350 meters høyde på Brådland i Kvås og vi har hatt drue avlinger 3 tre år på rad av Zilka
Maria
Hei!
Bruk Helgjødsel tidlig vår, (april), og ettergjødsle når drueklasene har begynt å komme. Bruk en god neve nede ved røttene med Helgjødsel på begge gjødslingene!
Hageland
sivar
Hageland er veldig flinke til å gi informasjon til kunder.?Bra jobbe flinke folk og har perling på sine ting?
Maria
Takk for hyggelig tilbakemelding!
Hageland
hanne st
Hei, jeg kjøpte en Supaga plante hos dere i fjor, plantet den i en stor godt drenert potte i en hagestue. Det kom masse blader og bittesmå druer i tre klaser , men nå ser den helt død ut, hva kan jeg ha gjort feil? Går det å «gjennopplive» den?
Mvh
Hanne
Maria
Hei!
Druer spirer ganske sent på våren, så det kan være det er liv i den. Men det har vært en streng vinter med mye barfrost, så den kan også ha frosset i hjel. Da er det bare å plante en ny dessverre.
Hageland
Heidi Solheim
Hei.
Plantet et druetre i drivhus for 3 uker siden. Det vokser fint. Men ser nå at det er et grått belegg på flere av drueklasene. Hva kan det være og hva et årsaken til det?
Hilsen
Heidi solheim
Gunni
Hei har fått små drueklaser på treet vår. Men nå ser det ut for at de druene går i blomst. Hva har skjedd?
+
Asbjørn Gildberg
Forvirra!
Først leste jeg at druer ikke tålte mye kalk og at de helst skulle ha rododendronjord. Her leser jeg at de skal ha kalkrik jord. Hva skal jeg tro?
Asbjørn
Stener Wiig
Hei. Skal drueplanten Zilga, som vi har plantet i store baljer i drivhuset, ha konstant fuktighet, dvs litt vanning hver dag, morgen og kveld? Mvh Stener Wiig
Maria
Hei!
Nei, den skal ikke vannes så mye. Da kan det fort bli algesopper i røttene. La heller druen ha det litt på den tørre siden slik at den søker til vann og utvikler rotsystemet! Det kan nok være en utfordring å drive druer i baljer i veksthus. Veksten er ganske kraftig, og druer har svært lange røtter som trenger plass. Men det er lov å prøve!
Hageland
Maria
Hei!
Knopper kommer før blomst, så det er nok knoppene du tror har vært drueklaser. Etter blomstring blir blomstene til drueklaser!
Hageland
Maria
Hei!
Det er nok meldugg du har fått. Meldugg kommer når det er fuktig og varmt, og det er det jo i drivhus. Prøv å lufte så mye som mulig, og hold det relativt tørt i drivhuset! Det finnes ingen plantevernmidler for meldugg, men en blanding av litt bakepulver som røres ut i vann og dusjes på bladene når solen har gått ned, kan være effektivt!
Hageland
Maria
Hei!
Druer vil helst ha en kalkrik jord. Dvs. litt stein og lecakuler er fint å blande inn i jorden det skal plantes i.
Hageland
Robert Andersen
Hei. Kan man ta avlegger/stiklinger av en drueplante ?
Mvh Robert
Maria
Hei!
Ja, det kan du. Stiklingen settes rett i jord uten ekstra gjødsel for å skåne de nye røttene. Pass på at jorda holdes jevnt fuktig. Du kan bruke både fjorårsgrener og nye skudd.
Hageland
jens
Mine mica druer er små som blåbær, skal de være så små?
Maria
Hei!
Nei – de skal være større enn blåbær. Kan de ha fått tørke under siste del av vekstperioden? Normalt sett vil Vindrue ‘Mika’ ha normalt store druer, men har de det tørt i perioder, vil det gå ut over størrelsen på druene!
Vennlig hilsen Hageland
Eva
Når skal man plante druene, og når kommer de for salg i Hageland?
Maria
Hei!
Normalt har vi drueplanter inne fra uke 16, altså like etter påske.
Drueplanter vil derfor trives godt i en sydvendt vegg, gjerne mot stein eller en vegg som avgir litt ekstra varme. La plantene stå ute på dagtid og ta dem inn om natten helt til det ikke er fare for frost. Da planter du dem ut slik at de får en lang og varm sesong på å etablere seg. Lykke til!
Hilsen Hageland