En kjøkkenhage etter smak og behag
Liten eller stor, en kjøkkenhage lager du i pallekarm, i drivhus eller på en solfylt plass i hagen. Tipsene får du her.
Det første du må spørre deg selv om er, hva vil du dyrke? En kjøkkenhage krever ikke stor plass, du kan gjerne dyrke grønnsaker på terrassen og i potter, eller i bed sammen med sommerblomstene. Å så frø kan gjøres inne, å lage en liten kjøkkenhage kan gjøres enkelt med pallekarm, i kasser og krukker, i drivhus eller rett i jorda. Det viktigste for å lykkes er gode solforhold og riktig jord.
Hvordan lage kjøkkenhage?
Start med å finne den plassen ute der solen skinner store deler av dagen. De fleste grønnsaker liker porøs og næringsrik jord, men dette varierer. Så det er lurt å sette seg inn i hvilken type jord og gjødsel grønnsakene og urtene du vil dyrke trives i. Skal du plante i pallekarm eller kasser lager du en sammensetning av jord som plantene trives i. Skal du plante rett i jorda er det lurt å løsne jorda med en greip og fjerne alt rotugress.
Ugress som kveke og skvallerkål blander seg lett inn i grønnsakene og hemmer veksten. Mange hager har god jord, men tilfør gjødsel som gir plantene næring. Husk å gjennomvanne jorden skikkelig før du planter nye vekster. Svært mange grønnsaker kan også dyrkes i krukker og kasser.
Det kan likevel være lurt å tenke litt over hvilke vekster du velger og hva slags krukke eller kasse du skal benytte. I krukker anbefaler vi alltid å fylle 10-20 cm med lecakuler i bunnen og legge en fiberduk over. Dette hindrer at plantene blir stående i vann. Det er også viktig å ha krukker med hull i bunnen. Det finnes også mange gode selvvanningsløsninger som med fordel kan benyttes. De fleste grønnsaker liker ikke for mye og ikke for lite vann, men ønsker å bli vannet lite og ofte. Enkelte grønnsaker krever mye næring som også må tilføres under vekstperioden.
Noe godt å starte med
Som nevnt, det er lettest å dyrke på steder med masse sol, men om du ikke har det kan du finne ut hvor mye sol du har og velge planter som passer. Eksempelvis salat, ruccula, persille, koriander og gressløk trenger minst tre, fire soltimer per dag, mens tomater, jordbær, squash, chili og paprika er solelskere som trives med masse sol, minst seks timer eller mer hver dag. Mellom disse har du rotfrukter, poteter, reddik og bønner som daglig trenger fem timer sol eller mer.
Salat er lett. Dette er skikkelig ferskvare og kan såes gjennom sesongen. Akkurat når frøene spirer krever de en lavere temperatur enn du finner i direkte sollys og de fleste sorter spirer ikke om temperaturen er over 20 grader. Plukksalat er en god salatsort som kan spises allerede etter 4-6 uker, mens hodesalat først er klar etter 2 uker. Salat liker ikke å tørke ut, så jorden må holdes jevnt fuktig.
En stor fordel med å plante salat i krukker og kasser er at du slipper at sneglene forsyner seg av godsakene før du rekker å høste. Tomater er litt mer krevende, mens passer perfekt i krukker og trives på solrike og lune plasser. Busktomat og pottetomat er gode, lavtvoksende og kompakte varianter som ikke krever så stor plass. Velg dine favorittvekster og få flere såtips hos oss. Så kan du la kjøkkenhagen utvikle seg sammen med interessen og kunnskapen din!