Bokashi – lag din egen jord
Med bokashi kjøkkenkompost omdannes matavfallet ditt til næringsrik jord og gjødsel på få uker. Lær hvordan du går fram.
Med bokashi omdannes matavfall til næringsrik jord og gjødsel på få uker. Alt du trenger er et par lufttette plastbøtter og bokashistrø, som fermenterer matavfallet ved hjelp av sine naturlige mikroorganismer. «Bokashi er kjøkkenkompostering som i hovedsak foregår innendørs. Det krever liten plass, lukter ikke vondt og passer like fint i en leilighet som i et hus med hage», forklarer Anette Gjerde.
Anette har skrevet boka «Bokashi – kjøkkenkompost for alle». Hun ble helt frelst etter å ha anlagt en kjøkkenhage ved hjelp av bokashi og entusiasme våren 2015. «Jeg vil ha jord som er næringsrik og levende, stappfull av marker og mikroorganismer.
Den skal holde godt på fuktighet, næring og energi. Fremstillingen av den skal ikke skade jorden. Altså den store jorden», sier Anette.
LES OGSÅ: Bokashi = god jord
Bokashi kort fortalt
Stadig flere dyrker grønnsaker og urter i byen. Det vokser mat i bakgårder og vinduskarmer, på balkonger og takterrasser. Når du dyrker på liten plass, er det viktig å ha tilgang til jord som er næringsrik og effektiv. Og hva er vel bedre enn å kunne lage den gode jorda selv?
«Bokashi er en kaldprosess som går raskt. Den krever lite kunnskap, er lettere å håndtere enn vanlig kompost og steller seg selv mens du gjør andre ting», sier Anette.
God og næringsrik bokashijord blir til ved hjelp av tre enkle steg. Du legger matavfall i en lufttett plastbøtte, og har over bokashistrø til bøtta er full. Deretter lar du bøtta stå innendørs i minimum et par uker mens innholdet fermenterer.
Til slutt blander du det fermenterte matavfallet med vanlig jord, og det omdannes raskt til næringsrik bokashijord og gjødsel. Voilà – du har laget en superjord som de aller fleste planter vil elske!
Hvorfor bokashi?
Bokashijord gir god næring til alle planter; grønnsaker, urter, frukt, blomster, busker og trær. Alle planter elsker bokashi, smiler Anette. «Det er jord med gode symbioser – masse næring og energi til mikrolivet. Tomatene blir helt elleville», ler hun.
Bokashijord brukes helst i kjøkkenhagen, men også til blomster i krukker og kasser. Den fungerer som tradisjonell kompostjord, og må blandes med vanlig jord før du planter og sår i den. «Cirka 30% bokashijord i krukker og kasser pleier å gi gode resultater», sier Anette.
Entusiaster ser på fermentering og kompostering med bokashi som et lettvint, raskt og miljøvennlig alternativ. «Bokashi kan gi flere folk muligheten til å håndtere matavfallet sitt på en effektiv og nullreist måte, samtidig som de produserer fantastisk jord», sier Anette. Omdanningen av fermentert bokashi går mye raskere enn med tradisjonell kompostering, og krever mindre bearbeiding og innsats underveis. Ikke trenger du egen hage eller stor plass for å få det til heller!
Men er bokashi mer miljøvennlig enn tradisjonell kompostering, med tanke på utslipp av drivhusgasser som CO2 og lystgass? Fermenteringen i bokashibøtta er en kald prosess; det skjer ingen forbrenning. Karbonen blir ikke sluppet ut i atmosfæren, men heller ført tilbake til jorda hvor den kan gjøre nytte for seg.
Det viktige mikrolivet i jorda utnytter karbonforbindelsene og omdanner dem til næring, som plantene i sin tur kan ta opp som gjødsel. «Når fermentert bokashi kommer i kontakt med jord, vil imidlertid noe karbon forsvinne som avgasser. Det kan være fordeler knyttet til at omdanningen skjer der plantene vokser, men det vet vi for lite om ennå», sier Anette.
LES OGSÅ: Kompost, naturligvis
Bokashi-prosessen
Du trenger faktisk ikke å gjøre annet enn å fylle på med matavfall dag for dag i en lufttett plastbøtte, så fikser bokashistrøet resten for deg! Bokashistrø er hvetekli som er innsatt med effektive mikroorganismer. De naturlige mikrobene setter i gang en gjæringsprosess når de kommer i kontakt med matavfall i et lufttett miljø. «Matavfallet brytes opp, men det skjer ingen forråtnelse. Alle proteiner, vitaminer, mineraler og næringsstoffer forblir intakt», forklarer Anette.
Når det fermenterte matavfallet blandes med vanlig jord, går omdanningen svært raskt. «Etter et par uker blir det til ferdig bokashijord og gjødsel», sier Anette. Hun mener at bokashi handler like mye om å tilbakeføre energi som næringsstoffer til jorda.
«Gjødsel som er rik på både energi og næringsstoffer gir en mer levende jord. Når fermentert organisk materiale graves ned i jorda, stimulerer det mikrolivet og skaper en mer fertil atmosfære», sier Anette.
Bokashivæske
I ukene hvor matavfallet fermenteres i den lufttette plastbøtta, kan du hente ut en næringsrik væske fra blandingen. Bruk gjerne en bokashibøtte med dobbel bunn og tappekran, så blir det enklere for deg. Bokashivæsken er gull for deg som dyrker planter og blomster ute eller inne. «Dette er en effektiv og flytende gjødsel, som i tillegg kan bekjempe plantelus og løse opp fett i rør og avløp», forteller Anette.
Væsken må blandes ut med vann 1:100 (altså 1 dl i en 10-liters bøtte med vann) før du gjødsler med den. «Selv da vil den flytende gjødselen være i sterkeste laget for spirer og veldig unge planter, men de andre plantene dine vil elske den», sier Anette.
Hvor mye bokashivæske du ender opp med, avhenger av hva slags matavfall du har i bøtta til enhver tid. «Mye brød og pasta vil gi mindre væske; mye fisk, frukt og grønnsaker vil gi mer. Men de aller fleste bokashibøtter byr på en god slant et par ganger i uken.
Både mens du holder på å fylle den med matavfall, og i ukene den står og gjærer», sier Anette. Det er viktig for bokashi-prosessen at overflødig væske tappes bort. For mye fuktighet i bøtta kan forstyrre mikrobene, hemme prosessen i bøtta og gi ubehagelig lukt.
Det finnes ingen vitenskapelige analyser av hva næringsstoffene i bokashivæsken inneholder. Det kommer an på matavfallet ditt og bakterieutviklingen i bøtta. «Det er imidlertid klart at både næringsstoffer og mikrober fra det fermenterte matavfallet følger med over i bokashivæsken.
Brukes den jevnlig over tid er bokashivæsken effektivt flytende gjødsel til planter inne og ute. Prøv deg fram», råder Anette.
LES OGSÅ: Lev vel, dyrk selv
Elina Dimakis
Hei!
Har dere bokashi i salg i Kråkstad Hageland?
Hageland
Hei, de har ikke dette på Kråkstad dessverre.
Kanti Singh Berg
Hei
Har dere Bokashi frø og bøtter på Kolsås hageland?
Hageland
Hei, ja de har bokashi strø og bøtter på Kolsås:)
Kari
Har dere dette på Olsens enke ?
Hageland
Ja, Hageland Olsens Enke har Bokashi.
Jannike Mathiesen
Har de Bokashi på Hageland Drøbak?
Inger Anna Lode
Har dere bokachstrø på Tronsholen?
Maria
Hei!
Nei, Tronsholen fører ikke bokashi.
Hageland
Maria
Hei!
Nei, Drøbak fører ikke bokashi.
Hageland
Helene Birkeland
Hei har dere bokashi på edens hage?
Maria
Hei!
Ja, Edens Have skal ha bokashi.
Hageland
Torunn Halseid Marø
Alle som er interessert i dette må gå inn på siden til Bokashinorge og lese mer. Der finnes det også en oversikt over hvilke kommuner som dekker innkjøp av bokashi- utstyr. Bergen kommune f.eks gjør det. Jeg har kjempegod erfaring med bokashi, plantene blir veldig frodige, de vokser seg store veldig fort. Anbefaler dette på det varmeste!
Connie Dalhus
Har dere bokahi strø i Harstad?
Maria
Hei!
Nei, Harstad fører ikke bokashi.
Hageland