Rips – kjente og kjære bær
Ibsens ripsbærbusker og andre buskvekster – ikke så enkelt å uttale om det skal gå fort, men Ibsen hadde tydeligvis også ripsbusker i hagen sin. For ja, det er en gammel, kjent og kjær plante som har stått, og står i nesten alle hager i Norge. Man anslår at det finnes 2 millioner ripsbusker her i landet!
Rips har vært dyrket for sine gode sylte- og saftebær siden 1600-tallet. Det er få ting som smaker så godt som modne rips med sukker og fløte til på en fin sommerdag. Syrlig, men friskt og deilig! I tillegg til at man kan lage mye godt av rips, er bærene også fulle av sunne C-vitaminer og antioksidanter.
Hvordan plante rips
Når du har vært på Hageland og kjøpt en ripsplante, spar du et hull som er omtrent dobbelt så stort som rotklumpen. Sett busken ned i plantehullet, og fyll etter med Hageland Kugjødselkompost. Det gir optimale forholde for røttene, og de vil både rote seg raskere, og du vil få en enda bedre plante.
Vedlikehold av rips
For å få best mulig avling, er det viktig å ikke la det være eldre greiner enn 3 år i busken. Det vil si at du på vinteren skjærer vekk de eldste greinene. Ofte har disse en annen farge enn de greinene som er nyere, så ganske lett å se. Klipp også vekk greiner som krysser hverandre inne i planten, og ta vekk syke og skadde greiner. Husk også på at du strør en neve med Hageland Helgjødsel på hver plante på våren, og gjerne et par ganger til i løpet av vekstsesongen.
SE OGSÅ:
For at du skal oppleve å få de beste plantene hjemme hos deg, kan vi i Hageland gi deg råd om både hvor du skal plante og hvilken sort du bør plante. Vi har valgt ut de beste sortene for norske forhold, og disse ønsker vi å tilby deg om du også vil ha en ripsbusk eller tre hjemme i hagen.
Her er noen gode sorter:
Rød Hollandsk
Dette er den mest brukte ripssorten i Norge. Den er relativt seint moden, første halvdel av august. Bærene er mørkerøde, svært syrlige, faste, middels store og henger i en middels lang klase. Planten er herdig og sterk mot sykdommer, og vokser opprett.
Hvit Hollandsk
Denne har en svak til middels opprett vekst, og får middels store avlinger. Bærene er gulhvite, nesten gjennomsiktige som har mild og relativt søt smak. Bærene er modne sist i juli
Jonkheer van Tetz
Her blir bærene modne i slutten av juli. Bærene får fin saftfarge, er middels store, og har god og syrlig smak. Plantene gir stor avling, og planten er lite utsatt for sykdommer.
Rosetta
Rosetta er den seneste sorten av rips. Den får modne bær først i 2. halvdel av august. Bærene er store, lyserøde og henger i svært lange klaser. De er friske og syrlige, og sukkerinnholdet middels. Planten gir svært stor avling, er sterk mot sykdommer, men middels vinterherdig.
SE OGSÅ: Se vårt utvalg av bærbusker
Så om du ikke klarer å uttale «Ibsens ripsbærbusker og andre buskvekster» mange ganger etter hverandre i høyt tempo, vil du helt sikkert klare å dyrke rips og nyte de sure men friske og sunne bærene! Lykke til!
Arne Bøe
Rips er deilig men svartelistet. Da bør man vel ikke plante den i hagen, eller?
Maria
Hei!
Det er ikke forbudt å plante rips, men pass på at planteavfall ikke havner i naturen. Da kan plantene nemlig slå rot og spre seg, eller sykdom kan spre seg til andre planter.
Hageland