Slik blir du kvitt skadedyr på plantene dine

Skadedyr på grønnplanter? Nei takk! Her får du våre beste tips til hvordan du unngår bananfluer, lus og midd.

Hvordan unngå skadedyr?

Grønne inneplanter er blitt en kjærkommen del av interiøret vårt. Skadedyr derimot – dem kan vi spare oss for. Men hvordan unngå dem?

Det viktigste er å stelle pent med plantene dine. Gi dem nok lys, vann og plantenæring i vekstperioden fra mars til september. Bruk gjerne Hageland Plantenæring eller Hageland Organisk Plantenæring, som inneholder alle næringsstoffene plantene trenger.

Et annet tips er å la grønne inneplanter tørke lett opp mellom hver vanning. Da gjør du forholdene mindre fristende for skadedyr. Følger du i tillegg rådene under, er du sikret mot plagsomme bananfluer, lus og spinnmidd.

Dette trenger du:

  • Plantenæring
  • Eddik, gjerne rødvinseddik
  • Zalo

Slik bekjemper du bananfluer

Bananfluer er ikke skadelige for plantene, men like fullt irriterende. For ikke å snakke om komplett umulige å få tak i! Fluene liker å legge eggene sine i fuktig jord. Et godt tips er derfor å la plantene tørke lett opp mellom hver vanning – så gjør du det litt vanskeligere for dem å føre fram nye generasjoner.

Det er også lurt å blande halvparten eddik (gjerne rødvinseddik) og halvparten vann i et kjøkkenglass sammen med noen dråper Zalo. Rødvinseddik tiltrekker seg bananfluene og oppvaskmiddelet dreper dem.

Slik blir du kvitt lus

Det er mindre sannsynlig at plantene dine blir angrepet av lus hvis de har det bra – så sørg for å gi dem rikelig med lys, vann og plantenæring. I tillegg anbefaler vi å dusje bladene med lunkent vann en gang i uka for å holde dem rene og fri for støv.

Skadeinsekter som bladlus, ullus eller skjoldlus kan være vanskelige å bli kvitt uten å bruke plantevernmidler. Det vil vi helst unngå… Som et alternativ kan du benytte vegetabilsk olje, grønnsåpe og vann. Dusj blandingen over hele planten; både under og på oversiden. Oljen legger seg over insektene og kveler dem. Gjenta behandlingen et par ganger med en ukes mellomrom.

Slik unngår du midd/spinnmidd

Midd eller spinnmidd danner et slags spindelvev på bladene til plantene. De er bittesmå og vanskelige å få øye på. Spinnmidd dukker gjerne opp når planten står for mørkt og varmt. Få den frem i lyset og tilsett plantenæring i vannet. I tillegg anbefaler vi å bruke blandingen som er beskrevet over for å ta knekken på spinnmidd.

Slik bekjemper vi skadedyr i Hageland

Flertallet av gartneriene som lager grønnplantene våre benytter biologisk bekjempelse av skadedyr. Det betyr at de setter naturlige fiender, som rovmidd, snylteveps og marihøner, inn i gartneriet under vekstperioden. Disse insektene skader ikke plantene, men gjør en viktig jobb slik at vi slipper å bruke plantevernmidler.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.