Høstløv

Høststell i hagen – Tips til hva du bør gjøre i hagen om høsten!

Nå som høsten gjør sitt inntog, er det tid for å ta på seg hagehanskene en siste gang, og gjøre hagen klar for vinteren. Her kommer våre tips for høststell i hagen!

1. Rydd hagen -fjern løv og annet rusk!

Rak bort løv og nedfall fra plenen. Da sørger du for at gresset har tilgang på lys og luft, som det trenger for å unngå mosevekst og soppdannelser. Du kan bruke en løvblåsser, som gjør jobben raskt og effektivt, eller en rake om du foretrekker å få litt mosjon i samme slengen!

Tips! Kjør gressklipperen over løvet du har samlet og bruk det som isolasjon rundt sarte planter eller som jorddekke i kjøkkenhagen!

2. Klipp plenen en siste gang før frosten setter inn.

Sesongens siste plenklipp gjør du en gang før frosten setter inn, husk at gresset vokser så lenge temperaturen er over ca. 8 grader. Still klippehøyden på gressklipperen på ca 5 cm, slik at gresset ikke blir for kort og sårbart for frostskader.

Tips! Har du flekker i plenen som trenger reparasjon, kan du også så gressfrø nå. De vil spire til våren når jorden varmes opp, og gi deg en grønn og fin plen!

3. Beskjæring av busker, trær og hekk på høsten.

Bjørk, lønn, valnøtt og trær av kirsebærfamilien skal helst beskjæres i august- oktober. Sommer- og høstblomstrende busker beskjæres fra november til mars. For frukttrær anbefales det å vente til sen vinter eller tidlig vår med beskjæringen, siden beskjæring om høsten kan føre til frostskader. En vintergrønn hekk kan du imidlertid nyte godt av litt stell før snøen legger seg. Smalne hekken litt mot toppen for å unngå at snøen tynger grenene ned og skader dem.

Tips! Vått løv eller grener klistrer seg lettere fast i redskapene. Vent med beskjæringen til en dag hvor solen skinner og blader og grener er tørre.

4. Klipping og beskyttelse av sarte planter

Har du prydgress i hagen skal det ikke klippes ned før våren. Vannet kan nemlig trenge inn i stenglene og gi frostskader. Andre stauder kan du derimot klippe helt ned til bakken slik at de er klare for en ny sesong. Planter som ikke tåler frost, som sitrusplanter, fuchsia, pelargonia og oliventrær bør settes et frostfritt sted og vannes et par ganger gjennom vinteren. Har du planter i bakken som er utsatt for frost, kan du isolere med granbar eller bark rundt rotfestet og surre strie rundt planten for ekstra beskyttelse mot kulden.

5. Vedlikehold hageutstyr

Ta vare på hageutstyret ditt! Rengjør gressklipperen, løvblåseren og hekketrimmeren, smør mekaniske deler og tøm alt som inneholder vann for å unngå frostskader.

6. Plant høstløk og del stauder.

Ønsker du en fargerik hage til våren? Da bør du ta deg bryet med å sette høstløk. Velg mellom tulipaner, allium, krokus, pinse- og påskeliljer og gled deg til våren! Du kan også dele og flytte stauder som har vokst seg store på høsten så lenge jorden er varm og fuktig.

7. Rengjør og lagre hagemøbler og blomsterkrukker

Ikke glem hagemøblene! De må rengjøres og oppbevares tørt og aller helst frostfritt! Les mer om det her. Har du blomsterkrukker stående ute, løft dem opp fra bakken med et par krukkeføtter for å unngå at de sprekker i kulden. Sørg også for å ha dreneringskuler i bunnen av krukken så jorden har plass til å ekspandere når den fryser.  

8. Høstblomster til inngangspartiet

Pynt opp inngangspartiet med høstens farger! Det finnes utrolig mange fine høstblomster som du kan pynte med på trappa eller verandaen, også de som tåler noen minusgrader. Plant høstblomstene tidlig, så de rekker å tilpasse seg synkende temperaturer. Bruk frostsikre krukker og legg et lag med dreneringskuler i bunnen av krukken. Unngå overvanning og slutt og vanne når det blir kaldt.

Få flere råd og inspirasjon i 'Hagen Din'.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.