Frukttre på 1-2-3!
Epletrær er som deg og meg. De elsker sol og varme, de liker å ha det rent og ryddig, og i starten trenger de god støtte .
Lurer du på hvor og hvordan du skal plante et frukttre? Det første du må gjøre, er å tenke over hvilken type frukttre du ønsker. Vil du høste epler, pærer, kirsebær, plommer eller kanskje valnøtter? I hagesenteret får du hjelp til å finne ut hvilken sort som passer hjemme hos deg. Skal epletreet være lite og kompakt, eller vil du ha et stort kirsebærtre som barna kan klatre rundt i. Vil du ha røde, gule eller grønne epler? Skal pærene ligge å modnes før de kan spises, og hvor store plommer vil du egentlig ha?
Alle disse spørsmålene kan vi hjelpe deg med i Hageland. Men du må vite litt om hvor du vil plante treet, og altså litt om hva du ønsker deg før du setter i gang i hagen. I utgangspunktet går det også greit med alle slags bærbusker og frukttrær i krukker eller kasser på terrassen. For frukttrær kan det være en fordel å spørre spesifikt etter balkongtrær.
Frukttrær og bærbusker vil ha så mye sollys som mulig for å få sunn, søt og god frukt. Og som oss, vil de ha selskap. Har du to eller flere, sørger de for å bestøve hverandre. Sjekk gjerne med naboen om hvilken sort de har. Så kan dere få felles nytte av insektene som flyr rundt i nabolaget og gjør jobben med bestøvning.
Vår og høst
Planter som står i plastpotte eller har en rotklump, kan plantes så lenge det ikke er frost i bakken. Det vil si fra tidlig vår til sen høst. Det beste plantetidspunktet er likevel tidlig vår og på høsten når det er litt fukt i bakken. Da roter plantene seg bedre og raskere.
Når du har funnet ditt tre i hagesenteret, er det lurt å dyppe hele jordklumpen i vann, og la den suge opp vann i 5-10 minutter. Så graver du et godt hull der planten skal stå. Lag hullet dobbelt så stort som potteklumpen, og fyll hullet med Hageland Kugjødselkompost eller Hageland Plantejord Pluss. Det skal ikke tilføres gjødsel i plantehullet – da kan du svi røttene. Har du stiv leirjord, kan det være lurt å tilsette litt grus eller småstein for å få et luftigere miljø for røttene.
Plant så treet i plantehullet, fyll jord tilbake over rotklumpen, i samme høyde som det var i potten, og tråkk så lett til rundt stammen. Det kan være lurt å vanne med jevne mellomrom om det er lite nedbør etter at du har plantet, slik at røttene ikke tørker.
I starten anbefaler vi å støtte treet opp med oppbindingsstokker. Da får du også et opprettvoksende tre som blir mer solid i stammen. Når frukttreet er vel etablert i jorda, må treet ha næring. Ha gjerne på Hageland Helgjødsel, eller Hageland Hagegjødsel på våren når du gjødsler plenen. Bruk cirka 75-100 gram til hvert tre. Du kan også med fordel ha på gjødsel minst en gang til. Gjerne når treet har avblomstret og skal begynne å danne frukt. Da får treet næring til å utvikle frukt, samt at det blir sterkere mot skadedyr og sykdommer.
Og til slutt: For at treet skal klare å bære frukt, er det lurt å få så sterke greinvinkler som mulig. Det gjør du ved å binde ned greinene de første to-tre årene, slik at de danner mest mulig 90 grader ut fra stammen. Det fremmer også utviklingen av frukt, og gjør treet i stand til å bære vekten av mye frukt!
Åge Kotte
Skurv på epler.
Hvordan skal en hobbydyrker best bekjempe skurv på epler. Jeg har sortene Aroma, Katinka og Sommerred. Det ser ut som Sommerred blir hardest angrepet.
Mvh Åge Kotte
Hageland
Hei, dessverre er det en utfordring med skurv og soppsykdommer på frukttrær. Og det er korrekt som du skriver at Summerred er et av de som får mest skurv. Det er ingen plantevernmidler du kan bruke lenger mot dette, men jeg pleier å anbefale å dusje over frukttrær med følgende blanding en dag det regner lett og blomsterknoppene (ballongstadiet) er på vei til å springe ut: 1 dl. Bakepulver til 10 liter vann. Dusj på slik at det renner av treet. Bakepulveret har en kjemisk virkning på soppsporene som dør av middelet. Håper dette kan hjelpe! Lykke til!
Camilla
Hei,
jeg ønsker å plante flere frukttrær (pære, eple, kirsebær) og espaliere dem mot et høyt «stativ» mot naboes hage. Hvor langt fra gjerdet/stativet bør trærne plantes, og hvor nærme kan eventuelle fruktbusker stå disse frukttrærne igjen?
Takk for hjelp!
Hageland
Hei, Plant 70-80 cm fra espalieet slik at det blir god plass til stamme og greiner etter hvert som treet vokser til. Bærbusker bør alltid ha minimum 1,5 meter avstand til neste plante.
Hageland
Åse Bekkholt
Hei, skal plante epletre eller kirsebærtre i atriet i et boligsameie. Under atriet er det en parkeringskjeller, og jeg lurer på hvor dypt det må være for å plante et slikt tre? Det er ikke så dypt som meteren tror jeg.
Aina
Ved vår epletrestamme vokser det opp to nye små
epletrær. Kan man flytte disse og plante de et annet sted, og hvordan gjør man i såfall det?
Maria
Hei!
Dette er nok skudd som kommer fra epletreets rot og vil ikke bære frukt. Alle epletrær er podet, og det er grunnstammen som eplesorten er podet på som kommer med rotskudd. Anbefaler at du kutter av disse slik at disse ikke stjeler energi fra treet.
Hageland
Maria
Hei!
Bor du på Østlandet eller kystnære strøk i Sør-Norge kan du forsøke med sortene ‘Kronprins’ og ‘Transparente Blance’ Dette er middels store epletrær som vil pollinere hverandre. ‘Lapins’ og ‘Stella’ er riktbærende og selvpollinerende kirsebærtrær som vi ofte anbefaler. Frukttrær har ganske grunne røtter, så ca 1 meter med jord bør holde, men pass på at trærne har nok vann i tørre perioder!
Hageland
Stine
Hei. Vi har en bitteliten hageflekk som jeg har lyst til å plante et frukttre og noen bærbusker i. Men vi har nok bare plass til et frukttre! Finnes selvpollinerende epletrær, eller må vi ha to/undersøke hva slags epler andre har i borettslaget? Evt. om vi bør satse på annen frukt.
Hvilke bærbusker er mest «takknemlige» av seg, og klarer å kanskje stå litt tett med annen beplantning?
Maria
Hei!
Ja, det finnes flere selvpollinerende epletrær. Til små hager anbefaler vi sorten ‘Familieeple’. Treet har ulike sorter epler som vil bestøve hverandre, og eplene kan høstes til ulik tid. Av bærbusker kan vi anbefale hageblåbær-sortene ‘Bluecrop’ og ‘Chippewa’. Disse buskene blir ca 1 meter høye, men husk at du må ha en av hver slik at de kan bestøve hverandre. Hageblåbær trives i sur jord, og vi anbefaler å plante i Hageland rhododendronjord. Lykke til!
Hageland
Jakob
Hvilke epletrær eller andre frukttrær passer i et kaldt dalføre som på Rjukan?
Maria
Hei!
Du kan gjerne plante et tre som heter Huvitus, det er en finsk sort som trives i kaldere strøk. Men ditt lokale Hageland er flinkere til å anbefale deg det beste treet i ditt område, så ta kontakt med dem for det beste treet!
Vennlig hilsen
Hageland